A húsmarhák piacán az USA-ban a Top Dollar Angus egy piacvezető minősítő cég, amely genetikai értékek (húsminőség, növekedési erély, kihozatal) alapján a top 25%-ba tartozó Angus marhaállományt hitelesíti. A cég mind a vörös, mind a fekete Angusokat is nézi, így a Hortobágyon gazdálkodó családi gazdaságból még több egyed kerülhet a minősítő adatbázisába.

Észak-Amerikán kívül elsőként a magyarországi Kun Ranch Genetics-szel kötöttek megállapodást. Az európai Angus-állományon belül egyedül dr. Kun Péter tenyészete ütötte meg ezt a mércét.

„Ez a partnerség megváltoztatja a nemzetközi marhahúsipar helyzetét” – mondta Nate Smith a Top Dollar Angus vezérigazgatója.

„Dr. Kun Péter és a Kun Ranch hasonlóan elkötelezett a húsminőségben és a genetikai értékek vizsgálatában, így tökéletes és hiteles partnerünk lehet az európai terjeszkedés elindításához."

Dr. Kun Péter – fotó: Kun Ranch Genetics

Dr. Kun Péter – fotó: Kun Ranch Genetics

A Kun Ranch sokéves múlttal bír a hazai Angus tenyésztés- és -tartás területén. Állományuk egy jó része már az általuk behozott legmagasabb minőségű amerikai genetikára épül, ami hosszú távon garantálja a kimagasló húsminőséget.

Nem véletlen, hogy a magyar családi gazdaság az Amerikai Angus Szövetség egyetlen regisztrált európai állományát tartja a hortobágyi legelőkön. A Top Dollar Angus szigorú kiválasztási normáinak elfogadásával a magyar gazdák az európai szarvasmarha-tenyésztők számára is hozzáférést biztosíthat a jövőben a csúcskategóriás Angus genetikához.


„Óriási megtiszteltetés és munkánk elismerése számunkra, hogy a Top Dollar Angus első nemzetközi partnerei lehetünk” – mondta dr. Kun Péter, a Kun Ranch tulajdonosa.

„Ez az együttműködés páratlan genetikával tudja ellátni a magyar és az európai piacot és kiemeli hazánkat a húsmarha-tenyésztés és -tartás piacán. Az általunk a jövőben biztosított Angus-genetika jelentősen javíthatja az húsmarhatenyésztés és hízlalás jövedelmezőségét.”

A Top Dollar Angus magyarországi terjeszkedését első lépcsőnek szánja a nemzetközi terjeszkedés során, hiszen céljuk, hogy a termelők világszerte profitálhassanak a kimagasló fekete és vörös Angus-állományok hasznosításából.

Indexkép: Dr. Kun Péter/Facebook