A legtöbben kávéval indítják a napot, hogy enyhítsék a fáradtságot és fokozzák az éberséget. A kutatók is vizsgálják a kávé egészségre gyakorolt hatásait, és a legújabb eredmények alapján arra jutottak, hogy a megnövelt koffeinbevitel javíthatja a szív egészségét.

A legújabb kutatási eredmények

Az érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. A gyulladásos reumás betegségekben szenvedő betegeknél a kockázat lényegesen magasabb. Ez a megnövekedett kockázat egyfelől a betegségekből, másrészt egyes kezelésekből adódik.

Az orvosok alapvetően a kockázati tényezők elkerülését ajánlják az érrendszeri kockázatok csökkentésére; ilyen a gyulladás megszüntetése, egyes gyógyszerek, valamint a dohányzás mellőzése, a koleszterinszint csökkentése és a magas vérnyomás szabályozása.

kávé

Kiderült, hogy a koffein gyulladáscsökkentő hatást is kifejt – fotó: Shutterstock

A római Sapienza Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy a betegek úgy is sokat tehetnek az egészséges érrendszerért, ha valami élvezetes dolgot tesznek: a vizsgálati eredmények szerint ugyanis a kávéban, teában és kakaóban jelen lévő koffein aktívan segíti azon sejteket, amelyeknek fontos szerepe van az érrendszer regenerálódásában.


A koffein szerepe

A D-vitaminban, az A-vitaminban és a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, valamint az alacsony nátriumtartalmú étrend fontos szerepet játszik a gyulladásos állapotok csökkentésében. A tudósok a koffein szerepére is kíváncsiak voltak. Kiderült, hogy a szervezetre gyakorolt ​​jól ismert serkentő hatása mellett a koffein gyulladáscsökkentő hatást is kifejt, mert az immunsejtek felszínén lévő receptorokhoz kötődik.

A kutatók hétnapos táplálkozási kérdőív segítségével 31 lupuszos beteget vizsgáltak meg, akiknél nem voltak hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezők. Egy hét elteltével vért vettek, hogy megvizsgálják a vérerek állapotát. Ekkor a koffeint fogyasztó betegek érrendszeri egészsége jobb volt az endotélsejteken keresztül mérve, amelyek az erek belső felszínén képeznek fontos réteget.

Az elsődleges eredményeket újabbakkal kell majd megerősíteni, melyek célja a kávéfogyasztás betegségre gyakorolt valós hatásának felmérése.

Forrás: noklapja.hu