Védekezni kell a szárormányosok, majd a virágbimbók megjelenésével a repce-fénybogár ellen.

Virágzik a repce

Nincs gazdaságos repcetermés megfelelő rovarvédelem nélkül – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A gazdaságos repcetermesztéshez a megfelelő agrotechnikai háttér biztosítása mellett elengedhetetlen a megfelelő rovarvédelem. A jelenleg termesztett szántóföldi növényeink közül a leginkább rovarfertőzött az őszi káposztarepce. Minden fejlődési szakaszban említhető legalább egy veszélyes kártételt okozó károsító. Az egyik ilyen a virágzás idején károsító repce-fénybogár, amelynek kártétele az érés időszakában realizálható.

A repce-fénybogár tápnövényeit tekintve megtalálható mustáron, káposztaféléken, keresztesvirágú gyomokon és a zöldítő keverékek keresztesvirágú növényein is. Az enyhe télnek és a vetésforgóba iktatott egyéb keresztesvirágú növényeknek köszönhetően megjelenésük mára általánosnak mondható. Hazai vizsgálatok azt mutatják, hogy kártételük számottevő lehet, ha megjelenésük idején hosszabban hűvös időjárás uralkodik, mivel az elhúzódó generatív fázis hosszabb időt biztosít a károkozásra, amely sokszor nem elhanyagolható mértékű gazdasági károkat is okoz. Klímánk fokozatos változásának köszönhetően ezzel a tényezővel feltétlenül számolnunk kell.

Repce-fénybogár (Meligethes aeneus) és kártétele

Repce-fénybogár (Meligethes aeneus) és kártétele – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A repce-fénybogár által okozott kár akár 0,4-0,7 t/ha mértékű is lehet, amely a jelenlegi felvásárlási árakon számolva egy cseppet sem elhanyagolható mennyiség. A hatékony és eredményes védekezéshez az FMC az Avaunt® 150 EC rovarölő szert ajánlja.

Mind a magyarországi, mind a nemzetközi vizsgálatok igazolták, hogy az Avaunt® 150 EC rovarölő szerrel történt kezelések során csak és kizárólag érzékeny fénybogár populációkat találtak. Ez azt jelenti, hogy az Avaunt® 150 EC indoxakarb hatóanyaga képes a legmegfelelőbb választ adni a termelők által támasztott elvárásokra: a fénybogár-populációk megfelelő gyérítésére.

Az FMC tapasztalatai szerint és szántóföldi vizsgálatok alapján a fénybogár-egyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett- vagy zöldbimbós fenológiájában kijuttatott Avaunt® 170 ml/ha dózisában az időjárástól függetlenül, 8-10 napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár-kártételtől.

Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi" az Avaunt® tartamhatása, ezzel egy károsításmentes virágzat kialakulását segíti elő. Később a virágbimbók felnyílásával a fénybogár egyedek pollenhez jutva megszűnnek, mint repce károsítók.

Az Avaunt® 150 EC kontakt- és gyomorméreg, a hatékony védekezés feltétele: a fénybogár betelepülésekor, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsító egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak.

Az Avaunt® 150 EC tulajdonságai:
- érzékenyek rá a repce-fénybogár populációk;
- 8-(10) napos tartamhatása van;
- gyors a károsításblokkoló hatása;
- bimbós állapotban történt permetezés után a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
- jól keverhető pl. Komplex Kénesbór™ lombtrágyával és RhizoMagic™ növénykondicionáló szerrel is

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.