Az agropages.com arról számolt be, miszerint a Pennsylvaniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a ciroknövény által termelt bizonyos vegyületek környezetbarát peszticidként használhatók. A kutatások irányítója, Surinder Chopra professzor, kukoricatermesztési szakértő kísérletekkel igazolta, hogy a cirokból kivont, a környezetre teljesen ártalmatlan flavonoidok és egyéb vegyületek elpusztítják a kukoricán élősködő levéltetveket és egyéb kártevőket (gombákat). Ugyanakkor egyáltalán nem károsítják a növény élettevékenységét kedvezően befolyásoló rovarokat.

cirok

A kutatások eddig biztatóak – fotó: Pixabay

Azt már korábban megállapították, hogy a szóban forgó vegyületeknek a ciroknövényben történő felhalmozásáért a „yellow seed1”-nek (y1) nevezett gén a felelős. Az Egyetemhez tartozó Russell E. Larson Agrárkutató Központban végzett kísérletekbe két csaknem azonos cirokvonalat állítottak be, azzal a különbséggel, hogy az egyik tartalmazta az y1 gént, a másik pedig nem. Az y1 gént tartalmazó növények csoportján jóval több kifejlett levéltetű volt található az azonos vonalból származó, de ilyen gént nem tartalmazó csoporthoz képest, sőt a második csoportban életben maradt levéltetveken stresszhatást mutattak.

Chopra professzor szabadalmaztatni kívánja a flavonoidok rovarriasztó, illetve rovarirtó szerként való alkalmazását.