Indiai kutatók kimutatták, hogy a sós talajok kukoricából és gyapotból a normál talajokhoz viszonyítva azonos területen 39, illetve 63 százalékkal alacsonyabb termést adnak. A növénynemesítők – több kevesebb sikerrel már régóta foglalkoznak sótűrő növények előállításával, ez azonban egy lassú folyamat.
Bizonyos sótűrő baktériumok haszonnövényekkel szimbiózist alkotva, képesek elősegíteni azok sós talajon történő termesztését – fotó: Pixabay
A BYU kutatói a másik oldalról közelítik meg a problémát: sótűrő baktériumokat visznek be növények gyökérzónájába, amivel ugyanazt a célt lehet elérni. Ennek alapján a jövőben lehetőség nyílhat a sótűrő növényfajták számának kiterjesztésére és a korábban terméketlen, magas sótartalmú talajok növénytermesztésben való hasznosítására, ami végső soron számottevően növeli a rendelkezésre álló földterületet és az előállítható élelmiszertermékek mennyiségét.
A kísérletekben felhasználják a sivatagokban és az óceánok közelében vadon növő sótűrő növényeket is, amelyeknek gyökérzónájában élő baktériumokat kitenyésztik, és átültetik a sós talajokba vetett termesztett növények körzetébe, ami számottevően javítja azok sótűrő képességét.