Az Illinois-i Egyetem kutatói most olyan szójafajták kinemesítésén dolgoznak, amelyek a magas fehérjetartalom mellett elfogadható hektáronkénti terméseredményt adnának, ami a termelőknek és felhasználóknak egyaránt hasznos lenne – írja a sciencedaily.com.
Biztatóak az eddigi eredmények – fotó: Shutterstock
Ugyanakkor viszont a szójatermelő farmerek jövedelme, illetve bevétele kizárólag a termésmennyiség súlyától függ, figyelmen kívül hagyva a fehérjetartalmat. Ezért – Brian Dyers, vezető kutató szerint – célszerű lenne a szója árát a fehérjetartalomhoz is kapcsolni.
A fenti két tulajdonságot a magas olajtartalommal is összhangba kellene hozni, bár az Európában felhasznált szójamennyiség 90 százaléka kizárólag takarmányozási célt szolgál, de az olajgyártási hasznosításnál sem mindegy, hogy az olajpogácsa mennyi fehérjét tartalmaz. A szójapogácsát ugyanis csaknem teljes egészében takarmányozásra használják.
A kutatás eredményeit a Dyers a Crop Science folyóiratban tette közzé.