Az Illinois Egyetem kutatói – hosszútávú kísérletek alapján – megállapították, hogy a vetésforgó bármely növény monokultúrában való termesztéséhez képest csökkenti üvegházhatású gázok kibocsátását, sőt potenciálisan növeli a hektáronkénti terméseredményt – írja a sciencedaily.com. Tulajdonképpen ennek tudható be, hogy az utóbbi években az agrártermelők világszerte kerülni igyekeznek a monokultúra alkalmazását, elsősorban a környezetterhelés csökkentése érdekében.
Az Illinois Egyetem kutatói azonban azt is kimutatták, hogy a vetésforgó a hektáronkénti terméseredmények növelését is elősegíti, ami hosszabb távon érzékelhető igazán. Nevezetesen a szójával vetésforgóban termesztett kukorica 20 százalékkal nagyobb termést adott, és 35 százalékkal kevesebb dinitrogén-oxidot bocsátott ki, mint ha ugyanazon a területen minden évben csak kukoricát vetettek volna.