Az alfa-tokoferol vegyület anti-oxidáns hatása javította a növények szárazságtűrő képességét – fotó: Shutterstock
A csapadékhiány ma már a termőföldek 45 százalékát érinti, és az élelmiszer-termelés világméretű növelésének egyik legnagyobb akadályát képezi. Pakisztánban és a trópusi-szubtrópusi országokban pedig a növények kiszáradását hőstressz és a különösen gyors párolgás tovább fokozza, valamint ugyanebbe az irányba hat a globális felmelegedés is.
A növények fejlődését és megerősödését elsősorban az E-vitamin antioxidáns hatása fokozza, amely hozzájárul a növény életfunkcióinak kifejtéséhez szükséges savak, többek között az aszkorbinsav és a fenolsav képződéséhez. A kísérletekben két kukoricafajtát (Agaiti-2002 és EV-1098) vizsgáltak, az alfa-tokoferol permetezéshez pedig 0, illetve 50 mmol szintet alkalmaztak.