A foodingredienstfirst.com portál egy nagyon figyelemreméltó nemesítési eredményről számolt be, miszerint egy nemzetközi tudóskollektíva „Jabal" néven egy különleges szárazságtűréssel rendelkező, fekete toklászú keménybúza fajtát hozott létre a durum búza és annak egyik vadon növő rokonának keresztezésével.

Az új búzafajtát elsősorban Marokkó csapadékszegény körzeteire szánták, de az – kemelkedő kiemelkedő szárazságtűrése, elfogadható terméseredménye és kiváló kenyérsütési minősége alapján – a világ más körzeteiben is forradalmi változást eredményezhet a búzatermesztés hatékonyságának javításában és az éhínség elleni küzdelemben.

Különleges szárazságtűréssel rendelkező, új búzafajtát hoztak létre

Különleges szárazságtűréssel rendelkező, új búzafajtát hoztak létre – Fotó: Shutterstock

Az arabul „sziklát" jelentő Jabal név arra utal, hogy a fajta a marokkói hegyekhez hasonlóan, sziklaszilárdan tűri a szárazságot, és fekete toklásza mellett magas termőképességgel és kiváló kenyérsütési minőségével is rendelkezik.


A fajtát a marokkói engedélyező hatóságok mellett az arid körzetek növénytermesztési kutatására szakosodott nemzetközi szervezet (ICARDA) is kiválónak minősítette. A több éves munkával ezelőtt létrehozott és zord körülmények között kipróbált Jabal egyelőre Marokkóban van regisztrálva, ahol az idén az évszázad legszárazabb nyarát sikeresen átvészelte. Perspektívában azonban nagyon jelentős szerepet tölthet be Afrika és Ázsia, valamint más földrészek csapadékszegény körzeteinek élelmiszer-ellátásában.