Kevesen tudják, hogy fekete szemű árpafajta egyáltalán létezik, pedig Roger Duggan, ausztrál farmer hat évvel ezelőtt felkarolta ennek az ősi fajtának a termesztését. Ezt a fekete színű, csupasz fajtát bizonyítottan már több ezer évvel ezelőtt is ismerték, de alacsony átlagtermése miatt mára teljesen kiszorult a termesztésből. A fekete szemű árpa fehérje-, B6 vitamin-, foszfor-, rost- és ásványi-anyag tartalma magasabb a jelenleg termesztésben lévő fajtákénál, a táplálékoknak a vércukor szintre gyakorolt hatását jelző, glikémiás indexe viszont alacsony, és emellett az egyetlen olyan gabonaféle, amely minden feldolgozás nélkül a szántóföldről közvetlenül az asztalra kerülhet – írja a theland.com.au.
|
Duggan egy génbankból szerzett 160 grammos magmintával kezdte el a fajta újbóli felszaporítását, és megalapította a Black Barley Australia vállalatot. Egyben kapcsolatra lépett több potenciális vásárlóval, akik elismerően nyilatkoztak a fajta tápértékéről és kulináris használati lehetőségeiről.
A fekete árpa az egyetlen olyan gabonaféle, amely minden feldolgozás nélkül a szántóföldről közvetlenül az asztalra kerülhet – Fotó: Shutterstock
A fajta már több díjat is nyert, sőt néhány ausztrál, illetve szingapúri és japán étterem is felvette kínálatába a belőle készült fogásokat.
A vállalat ma már elegendő termésmennyiséggel rendelkezik ahhoz, hogy szállítási szerződéseket kössön az érdeklődő vállalatok keresletének kielégítésére.
Időközben az is bebizonyosodott, hogy a fekete árpa nem igényel sok ápolást és növényvédelmet, így viszonylag alacsony költséggel és gyengébb minőségű talajokon is termeszthető.
Duggan meg van győződve arról, hogy a fajta átlagtermését rövid időn belül sikerül elfogadható szintre emelni, ezért elképzelhető, hogy a fekete árpa előbb-utóbb az európai országokban is megjelenik.