Nobilis Ágoston, a szári Csoroszlya Farm tulajdonosa tíz éve folytat biogazdálkodást, és fontosnak tartja, hogy tiszta élelmiszereket állítson elő, növényvédő szerek nélkül, ráadásul arra is odafigyel, hogy a gazdálkodás fenntartható legyen. A talajvédelem is lényeges eleme a tevékenységüknek, ehhez igazították az eszközparkjukat is.
– A szántást teljesen elhagytuk, a tavaszi vetés előtt pedig takaró keveréket teszünk a földbe. Ennek a hozamban is meglátszik az eredménye, hiszen visszafogjuk vele a gyomkultúrát – mondta Nobilis Ágoston, aki elárulta: a társításban rejlik a siker titka.
– Minél jobban odafigyelünk a diverzitásra, annál kevesebb növényvédelmi problémával kell szembenéznünk - hívta fel rá a figyelmet.
Egy személyben gazdálkodó és molnár is a Csoroszlya Farm tulajdonosa, ismeri tehát a jó liszt titkát. – Fontos a fajtaválasztás, és az, hogy minél jobb fehérjeszerkezetet érjünk el. Ősgabonákkal is foglalkozunk, valamint kis parcellákon fajtakutatást is végzünk. Azt vizsgáljuk, hogy mely fajták működnek jól a mi termőhelyünkön – részletezte a szakember, aki szeretné megtalálni azokat a fajtákat, amelyekkel a pékek is elégedettek.
A learatott búzát Nobilis Ágoston a saját malmában dolgozza fel. Videónkból az is kiderül, hogy milyen részei vannak a malomnak, illetve hogyan épül fel a technológiai folyamat. – A malom egy találkozási pont, és megvan a maga filozófiája. A búza feldolgozásával elértük, hogy kapcsolatba kerüljünk a fogyasztókkal, míg a nyersanyag-előállítás erre nem biztosít lehetőséget – mondta a gazdálkodó-molnár, akinek az volt a célja, hogy amit megtermel, itthon is maradjon.
Akármilyen lisztből a pék sem tud kenyeret sütni, ezt támasztotta alá Ormós Gabriella, a Jenői Pékség alapítója. Állagra is, ízre is más kenyér készül egy jó minőségű gabonából, mondta. Együttműködésük egy 2018-as gazda-molnár-pék találkozón kezdődött.
Hogyan formálja egyik munkája a másikét? Miben különbözik az ipari malom a kis innovatív műhelyektől? Milyen búzafajtával dolgozik szívesen a kézműves pék? Ezekre is választ kapunk a videóból.