A Kassel-i székhelyű, német Tiefgrün startup vállalat zöldségtermesztő szakértői felfedezték, hogy forró vízzel is lehet gyomokat irtani.
A meleg vizes módszer megfelelő és költséghatékony megoldást jelent a biozöldségek gyomirtásában – fotó: pixabay.com
Ennek elvégzésére a cég az oberhauseni Pheno-Inspekt vállalattal együttműködve egy speciális gépet konstruált, amelynek prototípusát már el is készítették, és azt első lépésben a biosárgarépa vetések gyomirtásában tesztelték, ahol a gyomirtás különösen fontos, mivel a kezdeti stádiumban a fiatal növényeket a gyomok könnyen elnyomják, ami hatalmas terméskieséshez vezethet.
A gép mesterséges intelligencia segítségével felismeri a gyomokat, és azokra forró vizet adagol, a sárgarépákat pedig hideg víz spriccelésével védi a kiégetéstől.
A konstruktőrök meg vannak győződve arról, hogy a meleg vizes módszer megfelelő és költséghatékony megoldást jelent a biozöldségek gyomirtásában.
A rendszer esetleg további tökéletesítésre szorul, a koncepció azonban mindenképp működőképesnek látszik, mivel egyrészt az élő környezetre ártalmatlan, másrészt a különböző gyökérzöldségek sűrű sorai között a mechanikus gyomirtás észszerű költségráfordítással nehezen oldható meg.
A rendszer kidolgozását és a gép konstruálását a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) 288.000 euróval támogatta, mivel ez a projekt részét képezi peszticid-elkerülési tervének.
Forrás: agrarheute.com