A NAK honlapján jelent meg egy kiadvány, amely olyan gazdaságokat mutat be, ahol alternatív gazdálkodási formákat vittek sikerre a gazdálkodók.

A kiadvány ITT érhető el.

Részlet a bevezetőből:

"A termőföldjeink és a közvetlen környezetünk állapotának megóvásáért a legtöbbet azok a gazdálkodók tudnak tenni, akik nap mint nap az egészséges élelmiszer előállításáért dolgoznak. A környezeti fenntarthatóság mellett azonban fontos, hogy a gazdálkodók ökonómiai szempontból is eredményesek legyenek, mely kettő együttese, kiegészülve a világ mezőgazdaságát érintő egyéb folyamatokkal igen nagy kihívás elé állítja a gazdatársadalmat."

A kiadványban 15 olyan magyar, eltérő kiindulóponttal és eszközökkel bíró, a megszokottól eltérő stratégiák mentén haladó gazdálkodó esettanulmánya olvasható, akik sikeresen termelnek az alternatív piaci szegmensben.

Olyan változatos agroökológiai és regeneratív gyakorlatokra mutatnak rá a gazdák, amelyek lehetővé teszik a minőségi termékek előállítását, úgy, hogy közben csökkentik vagy függetlenítik magukat az erőforrás-igényes ipari inputok és a nem megújuló energiaforrások használatától.


Esettanulmányok:

  • Dezsény Zoltán – MagosVölgy Ökológiai Gazdaság
  • Zsófi Péter – Zsófi Humusz
  • Szabó Csaba, Szabó Attila – Kukutyin Műhely
  • Szeredi Attila – Szeredi Kft.
  • Bálamodaka Dasa – Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm
  • Bekecs Mátyás – Pusztakettős tanya
  • Kulcsár Balázs – Valaha Tanya
  • Csáki Balázs – Csáki Méhészet
  • Ifj. Varga Sándor – Élő Bolygó Gazdaság
  • Ralf Waßmann, Susann Hanauer – Wassmann Biodinamikus Borászat
  • Fekete Zsóka – Fekete Zsóka Mangalica Farm
  • Némethné Krizsán Júlia – Smiling Estate
  • Goldmann Dávid, Juhász Anna – Remény Farm
  • Erdődi Imre – Erdődi Biokertészet és Biogazdálkodás
  • Lengyel Zoltán – Táncoskert

Indexkép: Pixabay