Az angliai Supplant vállalat egy különösen érdekes kísérletet végzett, amelyben a fehérjéket és rostanyagot tartalmazó búzaszalmából őrleményt készített, és azt a búzaliszthez keverte – írja a foddive.com.

szalma

A búzaszalma is tartalmaz takarmányozásra és emberi táplálkozásra alkalmas elemeket – fotó: pixabay.com

Az így nyerhető anyag hasonlít a hagyományos búzaliszthez, de kevesebb kalóriát, akár hatszoros rosttartalmat, viszont kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így élelmiszer- és takarmány alapanyagként felhasználható, és ínséges időben kifejezetten megnövekszik az értéke.

Kétségtelen, hogy a melléktermékként keletkező és az utóbbi időben nem megfelelően kihasznált búzaszalma is tartalmaz takarmányozásra és emberi táplálkozásra alkalmas elemeket, ezért a „szalmából tészta" készítésének ötlete mindenképpen hasznos lehet.


Az angol vállalat által kidolgozott és alacsony költséggel előállítható új termék hozzájárulhat a globális élelmiszer-ellátás javításához és az éhínség visszaszorításához.

A Supplant cég már meg is kezdte a szalmával kevert liszt felhasználásával készült tészta és egyéb termékek – többek között csokoládé – forgalmazását.