Az etanol, azaz az alkohol segíthet abban, hogy a növények akár két hetet is túléljenek víz nélkül, állapította meg egy friss kutatás - írja az infostart.hu

búza

A kutatás során kapott eredmény egyaránt jó a hobbikertészeknek, a búza vagy rizstermesztőknek – fotó: pixabay.com

Vízhiány idején a növények etanol termelésébe kezdenek

Eddig még a szakemberek sem tudták, hogy miért, de vízhiány idején a növények etanol termelésébe kezdenek. Az ok kiderítése érdekében a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói elhatározták, hogy kipróbálják mi történik, ha a szárazság sújtotta növények alkoholt kapnak.

A tanulmány vezető szerzője, Motoaki Seki a CNN-nek azt mondta:

A felfedezés olyan vegyületek keresése során történt, amelyek ellenállóvá teszik a növényeket a stresszel szemben.


A növény az alkohollal túléli a szárazságot

A kutatás során kapott eredmény egyaránt jó a hobbikertészeknek, a búza vagy rizstermesztőknek is, hiszen új eszközöket adhat a kezükbe.

Az alapvető élelmiszerek szárazságállóvá tétele ugyanis segíthetne a világ számos részét érintő élelmiszerellátási bizonytalanság csökkentésében, amelyet tovább súlyosbítanak a hőhullámok, az ukrajnai háború és az ellátási lánc problémái.

A kutatók szerint az etanol hasznos és egyszerű módja lehet annak, hogy szárazság vagy vízhiány esetén világszerte növelni lehessen az élelmiszertermelést.

A kutatók a kísérlet során rizst és búzát ültettek, azokat rendszeresen öntözték, majd egy csoportnyi növény földjére három napon át etanolt is locsoltak. Ezután két hétig nem öntözték többé a növényeket. Azt tapasztalták, hogy az etanollal locsoltak jobban bírták a szárazságot, mint azok, amelyek mindvégig csak vizet kaptak.

A két hetet az "alkoholizáló" növények 75 százaléka élte túl vízzel locsoltak 5 százalékával szemben.

Olcsó és egyszerű módszer

Az etanol külső alkalmazása hasznos, egyszerű és kevésbé költséges mezőgazdasági módszer lenne a különböző növények szárazságtűrésének fokozására

- mondta Seki. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mennyi alkoholt kapnak a növények, az etanol magas koncentrációja gátolja azok a növekedését, azaz otthon nem éri meg a növények leitatásával kísérletezni.

Felkészülnek az aszályra

A tanulmány azt is megpróbálta kideríteni, hogy az etanol miként védi a növényt. A kísérletekben gyakran használtnövény, a lúdfő segítségével a kutatók felfedezték, hogy amikor az etanollal kezelt növények már nem jutnak vizhez, a levelek felületén lévő apró nyílások (sztómák) bezáródtak, így visszatartják a vizet és a hőt.

Azaz az etanollal kezelt növények már azelőtt úgy kezdtek el viselkedni, mintha szárazságot tapasztalnának, még mielőtt ténylegesen megfosztották volna őket a víztől.

A növényeknek ez a génexpresszió előnyt ad a szárazságra való felkészülésben - vélekedett Seki. A módszert hamarosan laboron kívül is tesztelni fogják.