Azonban a müncheni Helmholz Központ kutatói Klaus Mayer professzor irányításával az európai kukorica kiválasztott vonalainak genomját részletesen feltárva és amerikai típusú vonalakkal összehasonlítva jelentősnek tekinthető különbségeket fedeztek fel a két típus között.
A felfedezés lehet a kulcsa a kukorica teljesítményének növelésére – fotó: Shutterstock
Elsősorban a növény DNS-ének a környező géneket alapvetően befolyásoló, úgynevezett „knob zónájában” (condensed chromatin regions) sikerült ezt kimutatniuk. Ezek a különbségek a két vonalon belül alkalmazott keresztezések és a különböző környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodás nyomán alakultak ki.
A német kutatók megállapították, hogy a létrejött különbségek lehetőséget teremtenek az úgynevezett heterózis hatás kihasználására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az amerikai, illetve európai típusú vonalak kedvező tulajdonságai kölcsönösen átvihetők a másik típusba, és ezek keresztezésével, pontosabban variálásával a kukorica teljesítménye javítható.
A heterózis hatást régóta használják a nemesítésében, Chris-Carolin Schön, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora azonban hangsúlyozta, hogy annak genetikai és molekuláris hatását alaposabban kell tanulmányozni az amerikai és európai típusú kukoricák keresztezésében való hatékonyabb felhasználás érdekében.