Arizonai Állami Egyetem kutatóinak sikerült olyan génmódosított kukoricát előállítaniuk, amely semlegesíti az aflatoxin fertőzést – írja reviewjournal.com. Ez azt jelenti, hogy az aflatoxinnal fertőzött kukoricát elfogyasztó állatok vagy emberek nem szenvednek egészségi károsodást.
Az aflatoxin fertőzést fokozhatják az aszályos időszakok, amelyek kedveznek a gomba fejlődésének, és amelyeknek gyakorisága a klímaváltozás hatására várhatóan növekszik. Fertőzése miatt évente a világban mintegy 16 millió tonna kukoricát (Magyarország évi átlagtermésének közel kétszeresét) kell szemétre dobni, ezért a felfedezés óriási jelentőségű lehet.
Az aflatoxinnak nincs biztonságos dózisa, már nagyon kis mennyiségben rákkeltő lehet – fotó: Shutterstock
A fejlett országokban nagy súlyt fektetnek valamennyi növényi termék aflatoxin fertőzöttségének kiszűrésére, a fejlődő országokban viszont előfordul, hogy a fertőzött termék a takarmányba, sőt az élelmiszerláncba kerül. Eddig az aflatoxin ellen hermetikusan lezárt konténerekkel próbáltak védekezni, ami azért nem elég hatékony, mert a fertőzés inkább a betakarítás előtt, mintsem a tárolás során következik be.
Az aflatoxint a tudósok összefüggésbe hozzák a fiatalkorú gyerekek visszamaradt fejlődésével, a májrák kialakulásával, valamint a HIV-vírussal és a maláriával szembeni fokozott érzékenységgel is. A génmódosított kukorica fogyasztásának káros mellékhatását még nem bizonyították, igaz ártalmatlanságát sem.
Az aflatoxin semlegesítése – a felfedezők által publikált cikk szerint – úgy történik, hogy a GMO által termelt, „trójai falónak” nevezett molekula rátelepszik a gombára, és blokkolja a toxin termelését. Ezért a semlegesítési módszer más, aflatoxin fertőzésre hajlamos termékek (pl. szója, rizs, mogyoró) esetében is alkalmazható.