Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető. A talajban áttelelő gombabetegségeket kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, ellenük különböző mikroorganizmusokat használhatunk. Különösen fontos kórokozók kalászosokban a fuzárium fajok és kukoricában az aflatoxint termelő Aspergillus fajok, melyek egy új problémát jelentenek a termesztésben.

aflatoxinos kukorica

Aflatoxinos kukorica – fotó: Hechta Kft.

Európa nagy részén, így hazánkban is, az aflatoxinokat termelő Aspergillus penészek sokáig csak raktári penészként voltak ismertek, mert az éghajlati viszonyok miatt azok a termőterületen csak elvétve idéztek elő aflatoxin-szennyezettséget. Az elmúlt évtizedben azonban a felmelegedés következtében az Aspergillus fertőződés és ennek következtében az aflatoxin-szennyeződés egyre nagyobb méreteket öltött a mediterrán országok mellett hazánkban is.

Az első hazai, termőterületről származó, adatok az aflatoxinokat nagy mennyiségben termelő Aspergillus fertőződésekről 2010-ben láttak napvilágot, de azóta már számos más közép-európai országban is jelentették előfordulását. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb arányban fordultak elő aflatoxinnal szennyezett, hazánkban termesztett kukoricatételek a piacon, amelyek értékesítési gondokat okoztak. Abban az esetben, ha a penészfertőzés a generatív fázisban, azaz már a csőképződés megindulását követően következik be, a kémiai védekezés hatékonyságának lehetősége minimális. A fertőzések mértékét csak a talaj penészgomba-tartalmának mérséklésével lehet csökkenteni.

A Bacillus subtilis baktérium faj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilis ezen tulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a fuzáriumfajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban, az Aspergillus fajok visszaszorítására kukoricában, a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában és a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom).

Az Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag az Amalgerol® növénykondicionáló készítmény (2*10 liter) + 2 liter Bacillus subtilis-t tartalmazó Talajőr® összecsomagolásából áll. Az Amalgerol® tápanyagot és életteret biztosít a Bacillus subtilis baktériumok számára, amelyek az Amalgerol® hatására erőteljes szaporodásnak indulnak. Az így felszaporodott Bacillus subtilis gyéríti a talajban áttelelő fertőző gombák képleteit és így csökkenti a következő fertőzések erősségét.

A Talajőr® baktérium spórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktérium spórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktérium termék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is.

Az Amalgerol® Protect Pack és a Talajőr® kijuttatható a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, a kijuttatás utáni eső, vagy öntözés segíti a készítmények bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A készítmények kijuttathatók vetés után, kelés előtti gyomirtásokkal egymenetben vagy a kikelt növény korai fejlettségi stádiumában is. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási kényszer, néhány hétig a spórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, de a hatás kifejtéséhez bemosó csapadék szükséges. Az Amalgerol® Protect Pack baktériumölő szerekkel nem keverhető.

A Talajőr® mikrobiológiai készítmény felhasználása az Agrár-ökológia Programban 2 pontot jelent, az Amalgerol® pedig növénykondicionáló készítmény, melynek felhasználása az Agrár-ökológia Programban 1 pontot ér.

Elérhetőségeink

Weblap: www.hechta.hu

Területi szaktanácsadók:

  • Kruczler Veronika – Vas, Zala, Somogy vármegyék Tel.: 06 20 349 9266,
  • Mocskonyi Róbert – Győr-Sopron-Moson, Veszprém, Komárom-Esztergom vármegyék Tel.: 06 20 515 5222,
  • Szegedi Márton Béla – Fejér, Pest, Nógrád vármegyék Tel.: 06 20 515 1154,
  • Gyöngyösi Zsolt – Tolna, Baranya, Bács-Kiskun vármegyék Tel.: 06 30 239 1911,
  • Tamasi József Zsolt – Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád vármegyék Tel.: 06 20 281 4099,
  • Hacskó Gergő – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék Tel.:06 20 512 5355,
  • Tóth Balázs – Hajdú-Bihar, Békés vármegyék Tel.: 06 20 425 0842

hechta