Az Agroinform Menőgazdászok csoportjában megosztott fotó kapcsán Andreas Schindler megkeresésünkre elmondta: az általa irányított Virágzó Öko Kft. több mint ezer hektáron termel Győr környékén, ahol eddig még szerencsére, volt elegendő mennyiségű csapadék.


Évek óta termelnek bio szóját élelmezési célra, a családi gazdaság feldolgozó-tisztító üzeme Ausztriában működik, oda szállítják ki a terményt. Azt követően gyakorlatilag "konyhakész" állapotban értékesítik a feldolgozóüzemek számára, melyek elsősorban tofut készítenek belőle. Ehhez megfelelő, elég magas fehérjetartalmú termény kell, ami nem felel meg az előírt paraméternek, az természetesen, takarmányhasznosításra megy.

szója

Tényleg gyönyörű ez a szója – sokan kíváncsiak Andreas Schindler technológiájára – forrás: Facebook/Andreas Schindler

Megtudtuk tőle, az általuk termelt fajta az Angelica, amihez természetesen, oltóanyagot is használtak. Az előveteménye őszi árpa volt, amit mustár, bíborhere és tillage retek követett. Hektáronként 580 ezer szem szójamagot vetettek május 10-én. A gazdaságban teljesen bio módszerekkel termelik a szóját, műtrágya és bioművelésben nem engedélyezett növényvédőszerek nélkül, a gyomirtás gyomfésű és sorközművelő használatára korlátozódik.



Andreas kérdésünkre jelezte: évről évre nő gazdaságukban a szója termőterülete, mert egy nagyobb az igény a növényfajra. Ugyanakkor azt is érdemesnek tartotta közölni: a bio minősítés nem jelentkezik kiugróan az átvételi árban, körülbelül 10 százalékkal többet kapnak érte, mint ha takarmánynak értékesítenék. Azonban napjainkban ezt a 10 százalékos is meg kell becsülni...