A reggelire nemcsak azért van szükség, hogy ne legyünk éhesek, hanem azért is, hogy javítsuk az emésztésünket és maximalizáljuk a kulcsfontosságú tápanyagok felszívódását. Azonban bizonyos ételeket tilos éhgyomorra fogyasztani, mert emésztési problémákat okozhatnak, irritálhatják a gyomrot, és megemelhetik a vércukorszintet. Ilyenek az alábbi élelmiszerek.

Gyümölcslevek

Éhgyomorra a gyümölcslé hatalmas terhelést jelenthet a hasnyálmirigynek, a gyümölcsökben lévő fruktóz pedig nem tesz jót a máj működésének. Bár a gyümölcsök gazdag rostforrások, a gyümölcspréselés során az egészséges rostok egy része elvész, ha olyan gyümölcscentrifugánk van, amely elválasztja a gyümölcslét a rostban gazdag péptől. A rostveszteség miatt a gyümölcslé megemelheti a vércukorszintet, amely hosszú távon cukorbetegséghez és magas koleszterinszinthez is vezethet.

Citrusfélék

A citrusfélék fokozhatják a bélben a savtermelést, ami megnöveli a gyomorhurut és a gyomorfekély kockázatát. A citrusfélékben lévő jelentős mennyiségű rost és fruktóz pedig lelassíthatja az emésztőrendszert, ha éhgyomorra fogyasztjuk.

narancslé

A citrusfélék fokozhatják a bélben a savtermelést – fotó: Pixabay

Kávé

A kávé éhgyomorra fogyasztva savasodást okozhat, mivel serkenti a gyomorsavtermelést, a koffein pedig irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorégést okozhat.

Joghurt

joghurt probiotikumokban gazdag, nagyon egészséges élelmiszer, azonban éhgyomorra fogyasztva túlzott gyomorsavtermelést okozhat. Ennek a következménye gyomorégés lehet, valamint a folyamat hatására a tejsavbaktériumok is elpusztulhatnak.

joghurt

A joghurt éhgyomorra fogyasztva túlzott gyomorsavtermelést okozhat – fotó: Shutterstock

Saláták

A nyers zöldségeket érdemes inkább ebédre fogyasztani, ugyanis rengeteg rostot tartalmaznak, ami extra terhelést jelenthet az üres gyomornak, ez pedig puffadáshoz és hasi fájdalomhoz vezethet. A paradicsom például csersavat tartalmaz, amely a gyomorban lévő gyomornedvekkel érintkezve gyomorirritációt okozhat.

Csípős ételek

A gyomrot, a szájban és a nyelőcsőben lévő idegvégződéseket kifejezetten irritálják a fűszeres, csípős élelmiszerek, miután serkenthetik a gyomorsav termelődését.


Ízesített és édesített italok

Az ízesített és édesített italok magas cukortartalmukon túl gyakran jelentős mennyiségű koffeint és más stimulánst is tartalmaznak. Éhgyomorra a koffein irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorégést okozhat, a koffein és a cukor kombinációja pedig nyugtalansághoz, álmatlansághoz és vérnyomásemelkedéshez is vezethet. A cukros italok rendszeres fogyasztása az elhízásért, a szív- és érrendszeri betegségekért és más egészségügyi problémákért is felelőssé tehető.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock