Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségbe halnak bele, pedig megfelelő étrenddel, rendszeres mozgással rengeteget tehetünk a szívünk egészségéért. A táplálkozási szakember szerint amennyiben az alábbi három ételről lemondunk, az jelentős mértékben hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

Egészséges táplálkozás

Michelle Routhenstein táplálkozási tanácsadó szívbetegeknek segít összeállítani a helyes étrendet. Ő úgy véli, hogy amennyiben az étrendből az alábbi három, igen népszerű élelmiszert elhagyjuk, már azzal is drasztikus változást érhetünk el; ráadásul még a fogyás is könnyebb lesz.

Melyik ételeket kerüljük el a szívünk egészsége érdekében?

Bacon

A bacon, a szalonna, a töpörtyű és hasonló ételek következménye az eltömődött erek és a rossz vérkeringés. Ráadásul ezek elkészítési módja is káros hatással lehet a szívre. A baconben éppen az a legártalmasabb, amit a legjobban szeretünk benne, a sós-füstös ízt adó pácolás és elkészítés. A szalonna nátrium-nitrittel való pácolása és magas nátriumtartalma megemelheti a vérnyomást, míg a sütés során keletkező vegyületek hozzájárulnak a gyulladáshoz és az erek károsodásához, ami együttesen növeli a szívbetegségek kockázatát.

bacon

A baconben éppen az a legártalmasabb, amit a legjobban szeretünk benne: a sós-füstös ízt adó pácolás és elkészítés – fotó: Shutterstock

A legszigorúbb szívvédő étrendben minden feldolgozott hústermék, a vörös húsok, a zsíros húsfélék tiltottak, mert emelik a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal rontva az erek állapotát.

Fehér kenyér és péksütemény

A fehér kenyér a magas glikémiás indexe, valamint a tápanyagok és rostok hiánya miatt gyors vércukorszint-emelkedéshez, inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezethet, melyek növelik a szívbetegségek és még számos más betegség kockázatát.

A fehér kenyérben lévő lisztet ugyanis megfosztják minden értékes tápanyagtól és rosttól: ami finomítás után a búzalisztben marad, csak arra jó, hogy megemelje a vércukorszintet, hiszen az egész szénhidrát, vagyis cukorrá alakítja a szervezetünk.

Fehér kenyér helyett fogyassz olyan kenyeret, amely legalább fele részben teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, vagy van benne rozsliszt, olajos magvak, lenmag, tönkölybúzaliszt. Ezek táplálóbbak, laktatók, és jót tesznek a szívnek és az emésztésnek is.


Sült krumpli olajban sütve

Amikor egy ételt megsütsz, megváltozik a tápértéke, bő olajban kisütve pedig még felesleges zsírral is megszívja magát. A magas hő hatására a zöldség vizet veszít, és zsírt szív magába. Ez különösen igaz a sült krumplira, ráadásul az olaját nem egyszer használják az éttermekben, hanem akár 10-20 alkalommal is, ami rákkeltő hatású. Ehhez jön még hozzá, hogy a sült krumplit alaposan megsózzuk, ami szintén nagyon ártalmas a szívnek.

sült krumpli

Az olajban sült krumpli árt a szív egészségének – fotó: Pixabay

Szívbarát ételek

A növényi alapú táplálkozás nagyon egészséges, és jót tesz a szívnek; már az is nagyon sok élettani előnnyel jár, ha a táplálékod háromnegyede zöldségekből, gabonákból, gyümölcsökből áll.

A szója, az olajos magvak, az avokádó, a kókuszolaj, az olívaolaj és a hüvelyesek is nagyon egészségesek.

Húsok és tejtermékek közül pedig válasszunk olyanokat, amelyeknek alacsony a zsírtartalma, továbbá együnk minél többször tengeri és édesvízi halakat, rákot, kagylót.

Forrás: noklapja.hu