Hazánk tradicionális gazdasági területe a mezőgazdasági termelés és a megtermelt áru további feldolgozása. Hungaricumok százai bizonyítják, hogy az élelmiszer-előállításban a magyar szakemberek innovatívak, naprakészek, ugyanakkor nem felejtik a kiválóságot biztosító hagyományos eljárások életben tartását sem. Mindezek támogatására az építési előírások, szabályok, követelmények is fejlődnek, változnak, alakulnak.
Mapefloor CPU+ magában ötvözi a PU gyanták rugalmasságát – fotó: mapei.com/hu/hu
Nézzük meg, mik is azok a feladatok, amiket manapság el kell látnia és meg kell felelnie egy burkolatnak élelmiszeripari környezetben:
- A munkaerő élet és baleset elleni védelme – a kialakított felületek csúszásmentessége, a rákerülő zsírok olajok takaríthatósága, a különböző feldolgozó és árumozgatás területeinek megkülönböztetése és a robbanásveszély elkerülése.
- A feldolgozott élelmiszerek tisztaságának biztosítása – a feldolgozó-, közlekedő- és raktárterületeken a gomba, csíra és egyéb mikroorganizmusok kialakulása elleni védelem, valamint a tisztítóanyagok kioldó-képességének történő ellenállás.
- Gyors, hatékony kivitelezési és javítási idő – a burkolat nedves vagy „zöld beton” aljzatra lehetséges fektetése, gyors kötési idő és terhelhetőség, elsőre végleges felület kialakíthatósága
- Vegyszer és kopásállóság – a felületre kerülő, feldolgozáskor keletkező zsírok, savak, lúgok takaríthatósága, közömbösíthetősége
- Üzemi hő és hősokkállóság – magas hőmérséklettel járó feldolgozási folyamatok, forró anyagok váratlan vagy takarítás részét képező rendszeres tervezett terhelésének ellenállás
- Élelmiszeripari bevizsgálások, alkalmasság – nemzetközi és hazai bevizsgáló szervek tanúsított és bizonyított eredményei
Ezen néhány felsorolt igények jogos és természetes elvárások manapság, és kevés anyag képes megfelelni nekik.
A Mapei felkészült az ilyen jellegű kihívásokra, és kialakította a Mapefloor CPU + /cement poliuretán/ hibrid padló kínálatát - az egyszerű 1-2 mm bevonattól kezdve egészen a 6-9 mm habarcspadlókig -, kiszolgálva ezzel az élelmiszeripar minden termelési szegmensét.
Ipari műgyanta padló – fotó: mapei.com/hu/hu
Milyen extra előnyökkel jár a Mapei anyagainak használata?
- Díjmentes alkalmazástechnikai segítség a helyszínen, online és telefonon
- Mérnöktanácsadók szakértői segítsége a tervezéstől a megvalósulásig
- Precíz árubeszerzés, logisztika és raktárrendszer a pontos munkavégzés érdekében
A Mapefloor CPU+ magában ötvözi a PU gyanták rugalmasságát és vegyi ellenálló képességét és a cementpadlók magas szilárdsági ás mechanikus terhelhetőségi előnyeit. Az élelmiszeriparban gyakran előforduló „hősokk” hatásnak is kiválóan ellenállnak, akár 120 °C-ig.
Nem összetévesztendő a tartós hőellenállással, ami ezen termékek esetén is 60-70 °C. Tehát a ráhelyezett forró edények és a tartósan forró közeg rongálhatja az anyag szerkezetét és további ellenálló képességét mind vegyileg, mind mechanikailag.
A kivitelezést meg kell előzze a felület minősítése a hatályos irányelveknek megfelelően, és marás-porszívózás után a munkahornyok elkészítése a zsugorodás elleni lehorgonyzás miatt. Ezután a 4 komponens teljes mértékű és alapos összekeverése után az anyag egy rétegben felvihető a felületekre, ami ezután 24 órával később már járható, 7 nap múlva pedig teljesen terhelhető.
A CPU+MF szárazon csúszásmentes, az CPU+RT pedig nedvesen is biztonságos járófelülete biztosít.
A függőleges felületek kialakítása holkerképzés után a Mapefloor CPU+COVE és a Mapecoat CPU+TC bevonattal színazonosan megoldható.
Legyen az Ön vállalkozása egy konyha, borpince, sörüzem, vágóhíd vagy akár egy tejfeldolgozó üzem, válassza a referenciákkal rendelkező Mapefloor CPU+ termékcsaládot!
Ha szeretne több részletet megtudni az ipari padlókról, látogasson el a mapei.hu weboldalra!