Több kutatás számolt már be arról, hogy léteznek olyan táplálékok, többek között zöldségek és gyümölcsök, amelyek hatékonyak lehetnek a napégés okozta kockázatok csökkentésében.

Paradicsom

A paradicsom gazdag forrása a likopinnak, amely egy olyan antioxidáns vegyület, ami UV-ellenes hatásokkal rendelkezik. A likopin egy karotinoid pigment, ami a paradicsom piros színéért is felelős, de emellett a túlzott napsugárzás okozta gyulladást is csökkenti, és segít az UV-sugárzás okozta szabad gyökök elszaporodásának semlegesítésében. A paradicsom pozitív hatásai főtt állapotában érvényesülnek elsősorban, illetve akkor, ha olívaolajjal vegyítve fogyasztjuk.

paradicsom

A paradicsom gazdag forrása a likopinnak, amely egy olyan antioxidáns vegyület, ami UV-ellenes hatásokkal rendelkezik – fotó: Pixabay

Görögdinnye

A görögdinnye hűsítő hatású, és mivel nagy százalékban tartalmaz vizet, nagyon hatékony lehet a hidratáció biztosításában a nyári napokon, továbbá védelmet jelenthet a bőr számára a káros hatású UV-sugarakkal szemben. Likopint tartalmaz, amely segít megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek bőrrák kialakulásához vezethetnek.

görögdinnye

A görögdinnye likopint tartalmaz, amely segít megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek bőrrák kialakulásához vezethetnek – fotó: Pixabay

Sárgarépa

A sárgarépa kiváló béta-karotin-forrás, amely természetes fényvédőként működik, de ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert az meg fog látszódni a bőrünk színén. Ha szeretnénk a napvédő előnyeit kihasználni, naponta egy közepes méretű sárgarépát fogyasszunk el.

Édesburgonya

Az édesburgonya szintén nagyszerű béta-karotin-forrás, és előnyei a napvédelem terén nagyjából a sárgarépáéval azonosak, bár valamivel nagyobb védelmet biztosít az UV-sugarakkal szemben, és sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa. Az édesburgonya gazdag forrása a hialuronsavnak is, amely nedvességet biztosít a bőr számára, aminek köszönhetően segít a ráncok csökkentésében, és minimalizálja az UVB-sugárzás által okozott bőrkárosodásokat.


Kelkáposzta

A kelkáposzta az UV-védő tápanyagok kiváló forrása. Béta-karotinban gazdag, amely véd a napégéssel szemben, és ránctalanító hatással is rendelkezik. C-vitamint is tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a kollagénszintézisben. A kelkáposzta gazdag forrása a luteinnek és a zeaxantinnak is, amelyek olyan karotinoidok, melyek megvédik a szemet az UV-károsodástól.

Cseresznye

A cseresznye UV-védő melatoninban bővelkedik. A melatonin olyan hormon, amely szabályozni tudja a cirkadián ritmust, és védelmet jelent a sejtek számára a napkárosodással szemben. A cseresznye C-vitamint is tartalmaz, amely növeli az UV-védő erejét.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock