A legtöbben tévesen értelmezik a csomagoláson feltüntetett dátumokat, és úgy vélik, hogy az adott élelmiszer aznap már fogyasztásra alkalmatlanná válik. Valójában ezek a jelölések inkább azt mutatják, hogy meddig garantálja a gyártó a termék minőségét és ízét – írja a Világgazdaság.

Nem minden élelmiszer romlik meg azonnal

Természetesen vannak kivételek, például a friss húsok, amelyek esetében szigorúan be kell tartani a szavatossági időt. Azonban sok más élelmiszer, ha megfelelően tárolják, még jóval a lejárati idő után is fogyasztható.

Kevesen tudják például, hogy az UHT tej bontatlan csomagolásban akár hét hónappal a lejárata után is fogyasztható, míg a joghurt még két hétig biztonságos marad.

A sütőolaj még két hónapig felhasználható, amennyiben nem érezni rajta avas szagot vagy kellemetlen illatot.

Mit fogyaszthatunk még biztonsággal?

A ketchup és a mustár szerelmesei is fellélegezhetnek, hiszen ezek a termékek bontatlan állapotban akár kilenc hónappal a szavatossági idő után is felhasználhatók. A hűtőben tárolt majonéz pedig hat hónapig fogyasztható a lejáratot követően.

A házi lekvár akár évekig eltartható, míg a bolti változat is legalább egy évvel tovább jó marad.

A csokoládé, keksz, aszalt gyümölcsök esetében három hónap, a müzlinél pedig nyolc hónap a biztonságos időtartam a szavatossági idő lejárta után.

A legjobban a száraz tészta bírja az idő múlását, amely még egy-két évig is gond nélkül felhasználható.


Fontos az érzékszervi ellenőrzés

Bár sok élelmiszer tovább fogyasztható, mindig érdemes megvizsgálni az állagát, szagát és ízét, mielőtt elfogyasztjuk. Ha bármilyen eltérést tapasztalunk, jobb, ha nem kockáztatunk!

Indexkép:  Pixabay