Az OECD és a FAO által közösen összeállított prognózis alapján a világ teljes hústermelése és fogyasztása enyhén csökkenő tendenciát mutat. Néhány ország (pl. Kína, Brazília, USA) fogyasztásának emelkedését az EU tagországokban bekövetkező csökkenés ellensúlyozza.
2031-re pedig a teljes húsfogyasztás 47 százalékát a baromfihús fogja kitenni, a második és a harmadik helyen pedig a sertés- és a juhhús következik – írja a gefluegelnews.de.
Különösen a magasabb jövedelmű fogyaszók a baromfihúst részesítik előnyben. Emellett a fehér húsok iránti kereslet növekedése elsősorban a baromfiak kedvező takarmányhasznosításának tudható be, ami jelentősen mérsékli azok előállítási költségeit.
Előrejelzések szerint 2031-re pedig a teljes húsfogyasztás 47 százalékát a baromfihús fogja kitenni – Fotó: Pxfuel
Ugyanakkor, a korszerű táplálkozással foglalkozó kutatók megállapították, hogy a hústermékek közül az emberi egészségre a leginkább kedvező hatást a baromfihús fogyasztása gyakorolja, amely egyben a leggyorsabban és legegyszerűbben előállítható húsféleség.
A sertéshús termelési ciklusa egy, a marhahúsé két év, miközben a broilerhús 2-3 hónap alatt előállítható, ráadásul a bonyolult és időnként környezetkárosító hígtrágya-kezelési műveletek mellőzésével.
Ennek alapján a globális baromfihús termelés évenkénti 16 százalékos növekedéssel a következő 10 évben várhatóan eléri a 154 milliótonnát. Ez kiemelkedően fontos szerepet játszhat a legszegényebb és magas népsűrűségű fejlődő országok (Kína, India, Indonézia, Pakisztán, Vietnám, stb.) élelmiszer-ellátásában, lehetővé téve húsfogyasztásuk gyors növelését, a tartási költségek egyidejű csökkentése mellett.