Kevesebb dió termett az idén Lengyeltótiban, mint tavaly. A jó magyar fajtáknak most ráadásul gyenge a minősége is. Somogy legnagyobb ültetvényén szeptember közepén kezdték meg diószüretet, pont akkor, amikor jött egy nagyobb csapadék és megnyílt a dió héja. A szürettel előreláthatóan tíz nap múlva végeznek – írja a sonline.hu cikke alapján a novenyvedoszer.hu.

diófák

Kevesebb dió termett az idén, mint tavaly – fotó: pixabay.com

A Juglans-Hungária Kft. 220 hektáros ültetvényén rázógéppel szedik le a fáról az érett diót. A betakarításhoz kevés embert alkalmaznak, hiszen a gép sokak kézimunkáját váltja ki. Cziráki Imre, a vállalkozás ügyvezető-igazgatója a lap megkeresésére elmondta, az idei évben az időjárás nem kedvezett a diónak, az ültetvények kármértéke majdnem azonos egy teljes tavaszi faggyal.

A légköri aszály, a rengeteg hőségnap, valamint a júliusi, augusztusi csapadékmentesség rossz hatással volt a termésre. A dióbél egyáltalán nem szép. Sötét, inkább fekete a színe, amit nem lehet forgalomba hozni, mert nem felel meg a kereskedelmi minőségi követelményeknek. Ezeket a rossz diószemeket beletárcsázzuk majd a földbe

– fogalmazott Cziráki Imre, majd hozzátette: egyelőre még megbecsülni sem lehet azt, hogy mekkora az idei veszteségük, de előreláthatóan nagyot kell elkönyvelniük.


A diót méret szerint válogatják

Cziráki Imre arról is beszámolt, hogy a Lara, a T-83-as és a Fernor fajtájú dió minősége szerencsére megfelel a követelményeknek, ezeknek a szüretelése jelenleg is zajlik. Miután a fákról lerázták a diót, azt egy géppel felszedik a földről, majd beviszik a válogató üzembe, ahol már kézzel folytatódik a munka. A diót ugyanis méret szerint válogatják és 30, 32, 34, 36, valamint 38 milliméter átmérő szerint osztályozzák.

Az a dió állja meg a helyét a kereskedelemben, amelyik világos színű, mosott, szárított és a víztartalma öt százalék alatti

– mondta Cziráki Imre.

A lengyeltóti dió egy részét itthon, a másik felét külföldön értékesítik

A Juglans-Hungária Kft. 25 hektárnyi területen mogyoróval is foglalkozik. A mogyoróból az idén kiváló termést tudnak betakarítani. Az első szállítmányokat a héten viszik majd el a vállalkozástól.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint Somogyban nagyjából 600 hektáron foglalkoznak dióval.