Az Egyesült Államok élelmiszerügyi hatósága azt javasolja, hogy a növényi alapú tejpótló italokat a gyártók "tej" címkével hozhassák forgalomba. A tejipari vállalkozások szervezete tiltakozik.
Javasolják, hogy a növényi alapú tejpótló italokat a gyártók "tej" címkével hozhassák forgalomba – fotó: pixabax.com
Nem tévesztik meg a fogyasztókat
A szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerdán kiadott szabálytervezete szerint a lépés megengedhető, mert a növényi alapú italok gyártói nem próbálják azt a látszatot kelteni, hogy termékeik a hagyományos tejiparból származnak, és így nem tévesztik meg a fogyasztókat.
A tervezett változtatásokban ugyanakkor azt is javasolják, hogy az italgyártók mindenképpen tüntessék fel, milyen növényből készült az általuk előállított "tej".
Az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal szabálytervezete csak a tejjellegű italokra vonatkozik, a más tejterméket helyettesítő termékekre nem – fotó: pixabay.com
A tejtermelők tiltakoznak
A hatóság arra is felhívja az alternatív tejek gyártóinak figyelmét, hogy önkéntes alapon, külön címkén tüntessék fel azt, hogy termékük tápanyagtartalma - kalcium, magnézium, D-vitamin - elmarad a hagyományos tejtermékekétől.
Az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal szabálytervezete csak a tejjellegű italokra vonatkozik, a más tejterméket helyettesítő termékekre nem.
Az amerikai tejtermelők országos szövetsége tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy tejként címkézhessenek növényi alapú italokat. Érvelésük szerint a javaslat szembemegy a tej fogalmának általános jelentésével és értelmezésével.