Idén először haladta meg a lakosság számát a spanyol sertésállomány, amely 2013 óta 9 millióval bővült. Ezt a környezetvédelmi tárca is növekvő aggodalommal figyeli, hiszen az ország tavaly több mint 4 millió tonna sertéshúst termelt, ami ugyan 6 milliárd eurót hozott, de a sertéságazat a negyedik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó a fuvarozás, a villamosenergia-termelés és az ipar után – írja a Syngenta blog.
Másrészt viszont a spanyol sonka, a jamón ibérico de bellota világhírű, annyira, hogy nem is tudják kielégíteni a keresletet. Ahhoz, hogy a sonka méltó legyen a jamón ibérico de bellota névre, a disznónak legalább 50 százalékig ibériai feketelábú sertésnek kell lennie.
A 46,5 milliós Spanyolországban elérte az 50 milliót a sertések száma – fotó: Shutterstock
Aztán, mivel a „de bellota” azt jelenti, makkon hízott, ezeknek a sertéseknek az évek több hónapját el kell tölteniük a dehesán, a tölgyekkel beültetett legelőn, amely fűvel és makkal táplálja őket. A vágás előtti hónapokban pedig kizárólag ilyen diétán kell élniük. Arról nem is beszélve, hogy a sópác után a disznólábakat 36-48 hónapig kell szárítani a megfelelő hőmérsékleti és páraviszonyok között.