Két szűkös esztendő után sem lábalt ki még igazán a sertéspiac a válságból, annak ellenére sem, hogy pár hónapja sokat változtak a felvásárlási árak. Ez számokban azt jelenti, hogy a 450 forint kilogrammonkénti élősertésár az utóbbi hónapokban 730 körülire változott, ami jelentős növekedésnek számít - írja a novenyvedoszer.hu
A 450 forint kilogrammonkénti élősertésár az utóbbi hónapokban 730 körülire változott, ami jelentős növekedésnek számít – fotó: pixabay.com
A húsipar számára az élősertés az egyik legfontosabb alapanyag
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a sertéstenyésztőknek a tavalyi érdemi áremelkedés jó hír volt, hiszen a többi ágazat képviselőihez hasonlóan nekik is drasztikusan emelkedtek az önköltségeik. A sertéstenyésztők az emelkedő ráfordításokat az értékesítés során nem tudták érvényesíteni: az sem fedezi a kiadásokat, amivel többet kapnak az élősertésért.
Éder Tamás elmondta: mivel a húsipar számára az élősertés az egyik legfontosabb alapanyag a 80 százalékos alapanyagár növekedés nagyon erősnek mondható ütés volt.
Ráadásul az energiahordozók árának emelkedése azt eredményezte, hogy vannak olyan kisebb, vagy közepes méretű cégek, amelyek tízszeres gáz- és energia költségekkel dolgoznak az egy évvel ezelőttihez képest. A nagyobb cégeknél – amelyek alkupozícióval is rendelkeznek – is szintén igaz a tízszeres növekedés. Ehhez képest az értékesítési árak valóban növekedtek, de lényegesen alacsonyabb mértékben. Az elmúlt év során a hús- és húskészítmények negyven százalékkal növekedtek, ami a fogyasztók számára drasztikus, de ha odatesszük az önköltséget, akkor ez nem igazán épült be még a fogyasztói árakba, ezért a következő időszakban a sertéshús árak növekednek
- közölte Éder Tamás. Azaz 2023-ban a fogyasztók sem számíthatnak sok jóra, hiszen a feldolgozói árak emelkedése még nem jelent meg teljesen az árakban.
A sertéstenyésztők az emelkedő ráfordításokat az értékesítés során nem tudták érvényesíteni: az sem fedezi a kiadásokat, amivel többet kapnak az élősertésért – fotó: pixabay.com
A baromfi és a sertéshús fogyasztása kezd kiegyenlítődni
Az átlagos magyar fogyasztó kosarában a kilencvenes évektől kezdve elkezdett a sertéshús szerepe csökkenni, de az elmúlt években köszönhetően a népszerűsítő kampányoknak felzárkózott a fogyasztása a baromfihús mellé.
Jelentős a szerepe annak is, hogy a baromfihús elkezdett drágulni, míg a sertéshúsra ez nem volt jellemző, így volt rá példa, hogy a két termék ára megegyezett, ami szintén a sertéshús mellett szólt.