Csak akkor éli túl a magyar húsipar a jelenlegi nehéz időszakot, ha a növekvő önköltségek finanszírozásából a fogyasztók is kiveszik a részüket – ezt Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke mondta a minap a szövetség hagyományos húsvéti sajtótájékoztatóján.

sertéshús

Jelentős keresletcsökkenés tapasztalható az iparágban – fotó: pixabay.com

A feldolgozók nem tudnak árat csökkenteni

Azt is kijelentette: soha nem voltak ilyen bizonytalanok az ágazat kilátásai. Ennek oka egyebek közt az, hogy nem lehet tudni például, miként alakul a takarmánygabona-piac. Az árak lefelé tartanak, de kérdés, hogy ez mikor tud beépülni a most éppen történelmi csúcson szárnyaló árú élősertés önköltségébe. De ha beépül, a feldolgozók akkor sem tudnak majd árat csökkenteni, mert egyelőre még csak a korábbi árnövekedés egy részét tudták érvényesíteni átadási áraikban.

Kérdés az is, tartós lesz-e az energiaárak csökkenése, ami ugyancsak a húsárak mérséklődése irányába hatna, viszont az egész Európára jellemző állománycsökkenés élősertésár-emelkedéssel jár.


A kínaiak jelentős importőrként jelenhetnek meg a világpiacon

Közben jelentős keresletcsökkenés tapasztalható az iparágban, ami minden logika szerint szintén lefelé nyomná az árakat. Viszont nemrég megint képbe került a Kínában nagy károkat okozó, az ország legjelentősebb sertéshizlaló régiójában is pusztító afrikai sertéspestis, ami miatt a kínaiak jelentős importőrként jelenhetnek meg a világpiacon, s ez a történelmi csúcsról is feljebb tolhatja az élősertések árát.

A Hússzövetség elnöke szerint bármennyire is fájdalmas a fogyasztók számára, a boltokban is meg kell jelenniük a hústermékek valódi önköltségének, ugyanis a mostani kilátástalan helyzetben csak így van esély a magyar húsipar fennmaradásának.

Forrás: Világgazdaság.hu