A gyümölcsfák különleges helyet foglalnak el a kertünkben és a szívünkben is. Nem csak árnyékot adnak és csodás látványt nyújtanak, hanem gyümölccsel is ellátnak bennünket. A gyümölcsfák egy ideig akkor is teremnek, ha nem törődünk velük túlságosan, azonban igazán finom és bőséges akkor lesz a termésük, ha gondozzuk őket.

Ha elhanyagoljuk őket, akkor ugyanis könnyebben betegedhetnek meg, és egy idő után a termés is el fog maradni. Ami pedig teremni fog rajtuk, az nem lesz olyan szép és finom, mint egy gondozott gyümölcsfa esetében.

A gyümölcsfák ebben kérik most a segítséged

A tél végi lemosó permetezésen és az első metszésen is túl vagyunk már idén, legalábbis remélhetőleg. De még így is akad bőven tennivaló, hogy a gyümölcsfáink igazán jól érezzék magukat, mi pedig rengeteg finom gyümölcsöt szüretelhessünk.

1. Segítsük elő a beporzást

Bár a legtöbb gyümölcsfa virágai öntermékenyek, tehát nincs szükség az idegen virágporra, akadnak olyan gyümölcsfajták, mint például a Jonathan alma, vagy a Pándi meggy, amelynek virágai önmeddőek, tehát csak más pollenjével képesek megtermékenyülni. Erre kiváló megoldás, ha az önmeddő fák közé sok virágport termő fajtákat telepítünk.

A virágok megporzását leginkább a háziméhek végzik. A méhek összegyűjtik a nektárt és virágport, amellyel beporozzák a virágok bibéjét, majd a pollen a magházba jut, és megkezdődik a gyümölcstermés fejlődése.


A méhek a virágport a hátsó lábukon lévő szőrzet segítségével tudják elszállítani, melyet elraktároznak, és a szűkösebb időkre gondolva mézet készítenek belőle maguknak. És persze nekünk. A növények beporzásában betöltött szerepük miatt egyenesen létszükséglet, hogy minél több méh tevékenykedjen a természetben.

2. Védjük a gyümölcsfákat a kártevőkkel szemben

Április elején sajnos nem csak a tavasz köszönt be, hanem a kártevők is felébrednek. Sokan találtak közülük télre védelmet a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Érdemes tehát ezeket a rétegeket most eltüntetni. Ehhez tisztítsuk le fakaparóval és drótkefével a fákat, majd a leszedett törmeléket gyűjtsük össze, és semmisítsük meg.

A legjobb megoldás, ha a munka megkezdése előtt nejlont terítünk a fa alá, majd a munka végeztével egyszerűen csak összecsomagoljuk és kidobjuk azt. Nagyon fontos, hogy szedjük le a fák koronájában található gyümölcsmúmiákat, hernyófészkeket és a tojáscsomókat is. Az őszibarackot meg kell védeni levélfodrosodás ellen.

A virágok sziromhullása után számítanunk kell a levéltetvek gyors elszaporodására. Ilyenkor meg kell ismételni a permetezést, rovarirtó és gombaölő szert is tartalmazó permetlével. Ezt a munkát azonban most már nem lemosás-szerűen, hanem ködszerűen kell elvégezni. Ez a rügyfakadás előtt végrehajtott permetezés sikeresen fogja megakadályozni a kórokozók elszaporodását. A permetezés időpontjának meghatározására remek segítséget nyújtanak a gyümölcsfák törzsére ragasztott ragasztós papírok. Mivel a gyümölcsfák igénye ilyenkor magas a nitrogén iránt, a permetlébe keverhetünk lombtrágyát is.

gyümölcsfa virág

Fontos, hogy ápoljuk a gyümölcsfákat, hogy bőséges és jó minőségű legyen a termésük. Fotó: Shutterstock

3. Metsszük termőre a gyümölcsfákat

Néhány növényt minden tavasszal termőre kell metszeni, mint például az őszibarackfát is. Ekkor az egyéves vesszőket metsszük vissza úgy, hogy a termővessző alatt egy rövid ugarcsap maradjon a jövő évi termés miatt. Az őszibarack- és a kajszi metszésre akkor kell sort keríteni, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.

A meggyfákat is meg kell metszeni ilyenkor. El kell távolítani a beteg, vagy keresztbe nőtt ágakat, és a felkopaszodott gallyak tövén meg kell hagyni az egyéves vesszőket.

4. Adjuk meg a talajnak, amire szüksége van

Ha ősszel elmaradt, akkor most kell pótolni a gyümölcsfák tápanyag ellátását. Ez különösen fontos, hiszen a virágzás és a gyümölcs meghozatala igazán sok energiát vesz el a fától. Érdemes tehát ilyenkor érett istállótrágyát ásni a fák tövébe. És eljön az ideje a gyümölcsfák rendszeres öntözésének is.

Ezt gondoljuk át a gyümölcsfa ültetése előtt

Ha csemetét szeretnénk ültetni, fontos tudnunk, hogy a család melyik gyümölcsöket szereti a legjobban. Azzal is legyünk tisztában, hogy ezeknek a gyümölcsfáknak milyen igényei vannak. A gyümölcsfák esetében szinte biztosak lehetünk benne, hogy a kert napos területére kell ültetni őket, így az is döntő szempont lehet, hogy mekkora napos terület található még a kertünkben, és ott hány fa érezheti majd igazán jól magát. Arra is gondoljunk, hogy felnőtt korukban is el kell hogy férjenek.

Jól járunk, ha nyitott szemmel járunk és megfigyeljük, milyen fákat választottak a szomszédok. Ha azok igazán szépek és bőven teremnek, akkor nagy eséllyel a mi kertünkben is jól fogják érezni magukat a hasonló csemeték.

Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő gyümölcsfa csemetét és túl is vagyunk már az ültetésen, nem szabad megfeledkeznünk az első metszésről sem. Az első metszés a legfontosabb metszés egy ifjú gyümölcsfa életében. Ez határozza meg ugyanis a fa egész életfolyamatát. Ezt nevezzük az első évi alakító metszésnek. Akár ősszel, akár tavasszal ültetjük el a csemetét, erre a metszésre csakis a tavaszi rügyfakadás előtt kerülhet sor.

A suháng esetén metsszük vissza a kívánt törzsmagasság felett 4-6 fejlett rüggyel és a többi rügyet dörzsöljük ki. A koronás csemete esetében szintén 4-6 rügyre kell ilyenkor visszametszeni, csupán a törzs meghosszabbításában, függőlegesen nőtt vezérvesszőt hagyjuk hosszabbra. Általános szabály ilyenkor, hogy a vékonyabb vesszőket rövidebbre, a vastagabbakat hosszabbra kell metszeni.

Jó munkát és bőséges termést kívánunk!