Valahányszor banánt eszünk, szinte automatikusan a kukába hajítjuk a héját – pedig lehet, hogy épp ezzel mondunk nemet egy csodás szuperélelmiszerre. Egyre több kutatás támasztja alá: a banánhéj nemcsak hogy fogyasztható, de igazi tápanyagbomba is, amelynek még gasztronómiai értéke is van.
Egy 2022-es tanulmány szerint a leforrázott, majd kiszárított és lisztté őrölt banánhéj pékárukba keverve nemcsak ízletesebb, de egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos búzalisztnél. A banánhéjlisztet tartalmazó kekszek ugyanolyan finomnak bizonyultak, mint a megszokott verziók, miközben több rostot, káliumot, magnéziumot és antioxidánst tartalmaztak.
Persze ha túlzásba visszük a dolgot, a sütemények kicsit sötétebbek és tömörebbek lehetnek. De ha csak a liszt 7,5 százalékát helyettesítjük banánhéjjal, az eredmény textúrája is tökéletes lesz. Ráadásul az így készült finomságok szobahőmérsékleten akár három hónapig is elállnak.
De nem csak sütikbe való – Nigella Lawson például curryben használja a banánhéjat.
Ráadásul azon túl, hogy ízletes fogások készülhetnek belőle, így még a környezetért is teszünk: egy banán súlyának 40 százaléka a héja, amit egyébként általában a kukába dobunk.
Tehát legközelebb mielőtt kidobnánk a banánhéjat, gondoljuk át még egyszer: lehet, hogy egy új kedvenc alapanyagunkra mondunk nemet...
Forrás: sciencealert.com
Indexkép: Shutterstock