Az élelmiszerárak folyamatosan nőnek, szinte megállíthatatlanul. Legutóbb például az étolaj áráról írtuk, hogy karácsonyig az sem elképzelhetetlen, hogy 730 forintos literenkénti árat is elérjük. Egyetlen kivétel talán a sertéshús. Ha megnézzük a KSH statisztikát, ott azt láthatjuk, szinte alig van olyan élelmiszer a sertéshúson kívül, amelynek az ára csökkent volna például az egy évvel korábbihoz képest.
Az élő sertés átvételi ára mélyponton van, Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója korábban azt nyilatkozta az Agroinform.hu-nak, hogy a kisebb termelők számára lassan áthidalhatatlanná válik a mostani piaci válság.Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése is alátámasztja a probléma súlyosságát: a vágási statisztikai adatok szerint 2021 január–augusztusában a sertések vágása élősúlyban 5 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, miközben a hazai termelésű vágósertés termelői ára közel 9 százalékkal volt kevesebb 2021 szeptemberében az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.
Már rég ködbe veszett a 6 millió sertésről szóló álom, most újabb félmillióval is csökkenhet az állomány - ez pedig már a hvg.hu-n megjelent cikkben olvasható.
Félmillióval is csökkenhet a sertésállomány – Fotó: pixabay
A jelenség háttere összetett: folyamatosan nőnek a takarmányárak, sertéshúsból túlkínálat van az európai piacon, ráadásul a termelői összefogás sem a legmagasabb szintű hazánkban. A sertéstartók mindenesetre úgy érzik, ők fizetik meg az árát annak a sertéshúsnak, amit jelen pillanatban olcsón lehet beszerezni az áruházakban.
A problémára folyamatosan keresik a megoldást, múlt héten jelentette be az agrártárca, hogy jelentősen megnövelik az ágazat támogatási keretét, a kifizetéseket lehetőség szerint előbbre hozzák, és kamatmentes hitelhez is hozzájuthatnak az érintettek. Ez ugyan nagy segítség, amíg azonban van olcsóbb hús az európai piacon, nehéz lesz változtatni a trendeken.
Sokba kerül sertést tenyészteni, és nagyon olcsón lehet eladni
A hullámzó kínai kereslet, illetve a távol-keleti ország óriási igénye a takarmánynövényekre teljesen felborította a sertéspiacot. A sertéshús iránti kereslet jelenleg éppen csökkenő tendenciát mutat, miközben a takarmányárak már az egekben járnak.
A HVG cikkében megjelent adatok szerint jelenleg 1000–1500 forint között van a multiknál a comb ára, a piacokon ez felmegy majdnem 2000 forintig. Az élő sertés felvásárlási ára a kilónkénti 350–380 forint között mozog jelenleg, a vágóhidak és feldolgozók átadási ára pedig a nyári 500 forint körüli összegről lecsúszott majdnem 400 forintos szintre. Eközben a takarmány ára nagyjából a duplájára nőtt, ami a termelési költségek nagy részét kiteszi.
Spanyolországból akár 700 forintért is be lehet szerezni sertéskarajt, miközben Magyarországon ezt körülbelül 8–900 forintért adnák el a termelők. Hazánkban jóval magasabb az önköltség nyugat-európai termelési adatokhoz képest, körülbelül 9000 kisebb létszámú sertéstelep került most nehéz helyzetbe.
Spanyolországból akár 700 forintért is be lehet szerezni sertéskarajt, miközben Magyarországon ezt körülbelül 8–900 forintért adnák el a termelők – Fotó: pixabay
A nagyobbaknak sincs könnyű helyzetük
A Hód-Mezőgazda Zrt. 1400 kocával, és annak szaporulatával dolgozik, évente 5 millió kilónyi hízót adnak el. Antal Gábor vezérigazgató szerint jelen pillanatban nem veszteségesek, de rövid időn belül átfordulhatnak ők is – írja a HVG.
Egy másik, inkább közepesnek mondható, 80 kocás, körülbelül kétezres létszámú telepet működtető sertéstartó azonban már azt mondja, hogy neki már egyáltalán nincs nyeresége, és még csak most jön a nehezem hiszen most fognak takarmányt vásárolni, a tavalyihoz képest jóval magasabb áron. Azt mondja, innentől kezdve a boltokban árult, olcsón eladott sertéshússal ajándékot ad minden vásárlónak a sertéstartó.
Jövő nyárig nem várható komolyabb fordulat
A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) álláspontja az, hogy nincs eszköz arra, hogy a felvásárlási árakat befolyásolják. Zászlós Tibor, a szervezet elnöke szerint a termelői és az inputanyag-árakra jellemző árolló nem maradhat nyitva sokáig ilyen mértékben, mert ha a sertéstartók tömegesen tönkremennek, vagy felhagynak a termeléssel, akkor az ország önellátása is veszélybe kerülhet. Javaslataik mindenesetre nekik is vannak az ágazat megmentése érdekében, melyek egyelőre nem nyilvánosak.
A Húskereskedők Egyesületének nevében Sákán Antal elmondta, hogy a német előrejelzések alapján úgy véli, a felvásárlási árak esése mindaddig folytatódni fog, amíg a kínálat legalább 20 százalékkal nem csökken Európában. Szerinte jövő nyárig maradhatnak így a folyamatok, ami a félmillió sertés kiesése mellett vidéken óriási szociális gondokhoz is vezethet.