Az uborka manapság igazi „örökzöldnek" számít, hiszen annak ellenére is egész évben kapható, hogy valójában csak júniustól szeptemberig tart a szezonja idehaza (az év többi részében nagyrészt spanyol vagy holland üvegházakból származik). Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy tényleg meg kell-e hámozni fogyasztás előtt ezt a 96%-ban vízből álló tökfélét, vagy nyugodt szívvel megehetjük a héját is?

uborka

A héj sok értékes tápanyagot tartalmaz – fotó: pixabay.com

Mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek

Sokan aggódnak az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt, részben joggal, hiszen egy 2020-as laboratóriumi vizsgálat peszticideket mutatott ki a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében, bár ezek mennyisége jóval a megengedett szint alatt volt.

Mások azért teszik le a voksukat a hámozás mellett, mert az uborka héját túl keménynek vagy az ízét túl keserűnek tartják. Igazság szerint a legtöbb keserűanyag (cucurbitacin) az uborka végeiben halmozódik fel, ezért általában az is elegendő, ha az uborkának ezeket a részeit levágjuk.

Miért érdemes megenni az uborka héját?

A héj fogyasztása mellett sok érv szól, például az, hogy sok olyan értékes tápanyagot — többféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat – tartalmaz, amelyek hathatósan hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

Tápérték szempontjából biztosan jobb az uborkát a héjával együtt megenni, csak egyre kell figyelni: a fogyasztás előtti alapos tisztításra, amivel eltávolíthatóak a talajmaradványok, a baktériumok és más szennyeződések.

Forrás: oekotest.de

Indexkép: pixabay.com