Az amerikai Rutgers Egyetem kutatócsoportja által – több külföldi kutatóhellyel együttműködve – végzett, hat kontinens mintegy 1.500 termelő üzemére kiterjedő vizsgálat alapján azonban azt lehet megállapítani, hogy egy-egy adott, nagyüzemi ültetvény termésének időnkénti nagy arányú visszaesése összefüggésbe hozható a nem kielégítő beporzással, különösen a zöldségek és gyümölcsök, illetve diófélék és hüvelyesek esetében.
A nagyüzemi ültetvények termésének időnkénti nagy arányú visszaesése lehetséges, hogy összefüggésbe hozható a nem kielégítő beporzással – fotó: pixabay.com
Nagyobb kiterjedésű ültetvényeknél a területnek akár egyharmada is kimaradhat a beporzásból. Az ebből adódó terméskiesés pedig helyenként a potenciális teljes mennyiség kétharmadát is elérheti.
Katie Turo, az Egyetem posztdoktori tudományos munkatársa szerint ez a hatalmas lehetséges terméskiesés aggodalom mellett némi optimizmusra ad okot.
A beporzási kimaradások okainak feltárása ugyanis segít megtalálni azok elhárításának módjait, amelyekre a termelő vállalatok a jövőben fokozott gondot kívánnak fordítani.
A rovarok látogatásának fent vázolt hiányosságai egyben arra ösztönzik a termelésért, illetve ellátásért felelős szervezeteket, hogy intenzíven keressék a beporzási tevékenység kiegészítési lehetőségét (vadméhek, lepkék, denevérek és mesterséges eszközök segítségével).
Forrás: seedworld.com