A közösségi médiában és a gasztrocsatornákon a szakácsok a világ minden tájáról rendkívül elismerően beszélnek a káposztáról, amely a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga is. Igazán sokoldalúan elkészíthető, nagyon jól variálható alapanyag, amely ráadásul rendkívül egészséges is. Kalóriatartalma nagyon alacsony, tápanyagprofilja viszont lenyűgöző.
A káposzta gazdag forrása a vitaminoknak
A káposztának különösen magas a C- és K-vitamin-tartalma, de nagy mennyiségű folsavat is tartalmaz, kisebb mennyiségben pedig A- és B6-vitamin, mangán, kalcium, kálium, vas és riboflavin is található benne.
A K-vitamin rendkívül fontos a szervezetünk számára, mert anélkül a vér elveszítené a megfelelő alvadási képességét, ami növeli a túlzott vérzés kockázatát, továbbá magas K-vitamin-tartalmának köszönhetően a káposzta fogyasztása az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A káposzta támogatja a szív egészségét, és csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat
A C-vitamin erős antioxidáns, amely védelmet nyújthat a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a látásromlás ellen. A C-vitamin védi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól, amely számos krónikus betegséggel, többek között a rákkal is összefüggésbe hozható, ezenkívül nagymértékben hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is, továbbá segíti a növényi vas felszívódását a szervezetben.
A káposzta antocianintartalmának köszönhetően is támogatja a szív egészségét. 93.600 nőt vizsgáltak meg egy tanulmány során, és megállapították, hogy azoknál kisebb volt a szívroham kockázata, akik több antociánban gazdag élelmiszert fogyasztottak. A táplálékkal bevitt antociánok mennyiségének növelése bizonyítottan csökkenti az LDL (rossz) koleszterinszintet és a vérnyomást is.
A keresztesvirágú zöldségek, mint például a káposzta, számos olyan különböző antioxidánst is tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a krónikus gyulladást. Egy több mint 1000 nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb keresztesvirágú zöldséget fogyasztották, lényegesen alacsonyabb volt a gyulladás szintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették.
A káposzta támogatja a szív egészségét, és csökkenti a gyulladást – fotó: Shutterstock
A káposzta csökkenti a szervezet rossz koleszterinszintjét és a magas vérnyomást
A káposztában található oldható rostok csökkentik a szervezet rossz koleszterinszintjét, emellett bizonyítottan növelik a bélben lévő jótékony baktériumok számát.
A vörös káposzta továbbá jó káliumforrás, ami szintén segít a magas vérnyomás csökkentésében és annak egészséges tartományban tartásában.
Ha szeretnéd javítani, illetve megőrizni emésztőrendszered egészségét, a rostokban gazdag káposzta akkor is remek választás, hiszen tele van bélbarát oldhatatlan rostokkal.
A káposzta fitoszteroloknak nevezett anyagokat is tartalmaz. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, és azáltal csökkentik az LDL-koleszterinszintet, hogy gátolják a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerben.
Ha javítani szeretnéd emésztőrendszered egészségét, a rostokban gazdag káposzta akkor is remek választás – fotó: Shutterstock
A káposzta azáltal, hogy antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen, és a megelőzi a bőr öregedését.
Emellett még a fogyást is elősegíti: egy egész csésze főtt káposzta kalóriatartalma csupán 33. A káposztaleves-kúra során bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be a szervezetünkbe.
A káposzta felhasználási módjai
A szakértők szerint a káposzta lesz a szezon legnépszerűbb zöldsége, hiszen számtalan módon elkészíthető, és főételként is remekül megállja a helyét.
Nyersen vagy főzve is fogyasztható, és sokféle ételhez, például salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és főzelékekhez is adható. Apróhússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény is készíthető belőle.
Táplálkozáskutatók akkor is ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását, amikor nem abból készül a főétel. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.
Egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet – fotó: Shutterstock
A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin-tartalmát is, így a savanyú káposzta télen is remek vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek – mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma stb. – is nagyon egészségesek, és jótékony hatásuk hozzáadódik a káposzta értékeihez.
Forrás: mindmegette.hu, miapanasza.hu, hazipatika.com