Javában tombol a nyár, még heteken át kitarthat a hőség, ami az egészséges szervezet számára is komoly megterhelést jelent. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél tudatosabban kezeljük a mindennapos folyadék- és táplálékfogyasztásunkat. A cél ilyenkor nem más, mint az, hogy a folyadék- és ásványianyag háztartásunkat egyensúlyban tartsuk, valamint a szervezetünket anélkül hűtsük, hogy extra megterhelésnek tennénk ki.
Nyáron egyébként is nagyjából tizenöt százalékkal csökken a szervezetünk energiaszükséglete, amit érdemes lekövetnünk a táplálkozásunkban is.
Sokszor nehéz elviselni a hőséget – fotó: pixabay.com
Fogyasszunk sok folyadékot!
Hőség idején elengedő, lehetőleg cukormentes folyadékot kell fogyasztani. A klasszikusan ajánlott napi 2,5 liter víz ilyenkor bizony nagyon kevésnek bizonyul, ezért meg kell ragadni minden lehetőséget arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot juttassunk a szervezetünkbe.
A legjobb megoldás erre a tiszta víz, de ihatunk mellé hideg limonádét, teát, esetleg gyümölcslevet, de jó, ha a cukrot elkerüljük, mert azzal csak tovább terheljük a szervezetünket. Mértékkel érdemes ilyenkor fogyasztani a kávét és az alkoholt, mert mindkettő dehidratáló hatású. Ha pedig már elegünk van a vízből, a hideg turmixok és levesek szintén megfelelőek lehetnek a folyadék visszapótlására.
Kímélő ételeket együnk!
Kánikula idején mindenképpen a könnyű, frissítő ételeket válasszuk, olyanokat, amelyek könnyen megemészthetők. Ilyenek például a friss, nyers idényzöldségek vagy gyümölcsök, a saláták. A nehéz köretek helyett jól jöhetnek a friss zöldségköretek vagy a párolt zöldségek, a húsok közül pedig érdemes a zsírszegényebbet választani. A desszertekről a melegben sem kell teljesen lemondani, de ilyenkor a gyümölcsös süteményeket, a hűsítő fagylaltokat, joghurtokat, vagy a gyümölcssalátákat preferáljuk.
Lehetőleg kímélő ételeket együnk – fotó: pixabay.com
Hasznos tippek hőség idejére
Vannak olyan hasznos tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni:
- A nagy melegben soha ne együnk nagy adagokat, inkább együnk több alkalommal keveset.
- Figyeljünk oda a sóbevitelre, de semmiképpen ne sózzuk túl az ételeket, hiszen azzal is túlterheljük a testünket.
- Együnk hideg leveseket – itt nemcsak a gyümölcslevesekre gondoljunk, hanem a zöldségkrémleveseket is lehet hidegen enni. Ha nagyon sokat izzadtunk a nap folyamán, akkor elektrolitokat (ásványi sókat) veszíthetünk, amelyek pótlására kiváló egy jó alaplé, csontlé, húsleves akár hidegen is.
- Nassolásra a friss gyümölcsök és zöldségek a legalkalmasabbak – ezek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, magas a víz- és tápanyagtartalmuk. Főleg a dinnye, uborka, zeller, cukkini, saláta, spenót a leghatásosabb.
- Legyen a tányérunkon lévő étel minél színesebb, így elkerülhetjük a túlzottan egyoldalú táplálkozást.
- Jöhetnek a grillételek – főként a zsiradékmentesen sült zöldségek, sajtok, húsok saját zsírjukban, kevés fűszerrel.
- Fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat: gazdagok E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban, csökkentve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Együnk különféle magokat, hüvelyeseket, dió- és mogyoróféléket heti 2-3 alkalommal.
- Halak (pl. busa, pisztráng, kecsege, tengeri halak) hetente legalább egyszer szerepeljenek az étrendünkben.
Mit nem érdemes fogyasztani a nagy melegben?
- Nehéz ételeket – az emésztés maga is hőtermeléssel jár, ha a szervezetnek egyszerre nagy adag ételt kell megemésztenie, még több hőt termel.
- Túl sok koffeint – kerüljük az energiaitalok, a kávé, a kóla fogyasztását, mert elveszik a testünkből a vizet, vízhajtó hatásuk van.
- Jéghideg ételeket és italokat – csak ideiglenes megkönnyebbülést hoznak a nagy melegben. A túl jeges ital és étel bevitele arra készteti a szervezetünket, hogy megpróbáljon felmelegíteni. Ez csökkenti az energiaszintet és ellenkező hatást érünk el vele, hosszabb távon inkább melegünk lesz.
Az idei nyárnak, a tomboló kánikulának is vége lesz egyszer, jönnek a hűvösebb reggelek, a bágyadt napsugár, a csapadékosabb hétköznapok – kopogtat az ősz. És ki tudja: lehet, hogy visszasírjuk még ezeket a mostani napokat...