Mit nevezhetnek a gyártók párizsinak?
A 19. század második felében alkották meg az első párizsit, ami német nyelvterületről került hazánkba. Ma már törvény szabályozza, mit nevezhetnek a gyártók párizsinak: jelenleg Magyarországon azon húskészítményeket, melyek legalább 55 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű, homogén metszéslapú termékek. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51% az előírások alapján, de meghatározták a "csontokról mechanikusan lefejtett hús" mennyiségét is, amely ezenfelül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet.
A névről a Magyar Élelmiszerkönyv az 52/2009. (XI. 12.) FVM-rendelet alapján rendelkezik, mely szerint parizernek és párizsinak egyaránt nevezhető a felvágott.
Megosztó étel
A párizsi viszonylag semleges ízű, a gyermekek körében is népszerű, azonban a tudatos táplálkozás hívei határozottan elutasítják, tekintettel az összetevők listájára.
A párizsi a tartalmát tekintve nem szerepel az egészséges táplálékok listáján, azonban a nagyüzemi, illetve a kézműves húskészítmények tartalma nagymértékben eltérhet egymástól. A legtöbben természetesen az élelmiszerüzletekben szerzik be a nagyipari verziót, ami kevesebb húst tartalmaz, mint akkor, amikor világszerte elterjedt.
Párizsirecept egykor és ma
Az 1930-as években A magyar fűszerkereskedők lexikonában közzétett recept szerint a párizsi tartalma:
"80% I. rendű marhahús, 20% finomra vágott szalonna, avagy 70% I. rendű marhahús, 20% disznóhús, 10% szalonna. Só, bors. Kell még hozzá a marha vakbele, amibe a finomra darált húspépet tölteni kell. 30-50 percnyi füstölés után hidegen fogyasztandó."
A mai, bolti késztermékként vásárolható párizsik pedig általában az alábbiakat tartalmazzák: sertéshús (63%), víz, sertésszalonna, sertésbőrke, sertésín, szójafehérje, étkezési só, keményítő, stabilizátor (E450), dextróz, antioxidáns (E316), aromák, füstaroma, ízfokozó (E621), fűszerek, színezék (E120), tartósítószer (E250).
A párizsi nem szerepel az egészséges táplálékok listáján, mégis népszerű élelmiszer – fotó: Shutterstock
A párizsi népszerűsége
A párizsi és a hasonló hústermékek annyira népszerűvé váltak, hogy szinte minden országnak megvan a maga felvágottja. A 19. század közepe óta egyre többen fogyasztják rendszeresen. Ez volt az ipari és ezzel együtt az élelmiszeripari forradalom időszaka, amikor megjelentek az élelmiszeripari gyárak és a hentesüzemek, majd a század végére a közvágóhidak is. A vásárlási szokások is átalakultak, és a párizsi – mely eleinte különlegességnek számított – megkezdte hódító útját, s népszerűsége a mai napig töretlen.
Forrás: divany.hu