Gyerekkorunkban azért ettünk sokat belőle, hogy minél szebben tudjunk fütyülni. Később a jobb látás reményében fogyasztottuk. Egy azonban biztos: a sárgarépa nagyon sok jót tesz velünk, így érdemes minden nap enni belőle. És ne haragudjunk rá akkor sem, ha nem segít nekünk a fütyülésben! A nyulak és a lovak között sem találkozunk túl sokkal, amelyik remekül fütyülne, mégis szívesen fogyasztják. Ismerjük meg hát közelebbről, és adjunk helyet a poharunkban, a tányérunkon és persze a kertünkben is a sárgarépának!
A cukorbetegeknek is sokat segít a sárgarépa
A sárgarépa egyik újabb gyógyhatására derült fény egy dán kutatásnak köszönhetően, amely a cukorbetegeknek jelent igazán jó hírt - tudjuk meg a hazipatika.com írásából.
A sárgarépa még a cukorbetegek számára is segítséget nyújt. Fotó: Pixabay
A sárgarépa napi fogyasztása a dán kutatók szerint kedvező hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre. Állatkísérleteik eredményei legalábbis erre engednek következtetni. Vizsgálataik során először magas só-, cukor- és telítettzsír-tartalmú ételekkel etették a kísérleti állatokat, majd azután, hogy kialakult náluk a cukorbetegség, étrendjük 10 százalékát bio szárított sárgarépára cserélték. Néhány hónap után a glükózterheléses tesztek szerint kiegyensúlyozottabb lett az állatok vércukorszint-szabályozása, valamint javult a mikrobiális egyensúlyuk is.
Legyen saját sárgarépád
Habár gyakran fogyasztjuk, mégis sok mindent nem tudunk a sárgarépáról. Talán azt is csak kevesen tudják, hogy sokáig fehér, sárga és lila változata is létezett. A ma ismert narancsszínt a holland kertészeknek köszönhetjük, akik így akartak kedveskedni a királyi családnak. De nem csak az ő kedvencük a sárgarépa. Nagyon finom akár nyersen, akár levesben, sőt, még tortaként is. A legjobb pedig, ha a saját kertünkben terem.
A sárgarépa kétéves növény, vagyis az első évben levelet és erős karógyökeret, répatestet fejleszt, míg a második évben virágot hoz és magot érlel. A sárgarépa jó hidegtűrő növény, hiszen a magok csírázása már 4 Celsius-fokon megindul, habár az ideális csírázási hőmérséklete 20 Celsius-fok körül van. A csírázást követően a lomblevelek a gyengébb fagyokat is könnyen átvészelik.
A sárgarépa fényigénye közepes, ahogyan a vízigénye sem túlságosan magas, de bőséges termést rendszeres öntözéssel érhetünk el. A sárgarépa a lazább szerkezetű vagy középkötött talajokat szereti a legjobban, melyek kémhatása semleges pH-jú. A túl sok nitrát azonban kedvezőtlenül befolyásolja a fejlődését.
A sárgarépa szaporítása magvetéssel történik. A sárgarépa esetében a vetésmélység 2-3 cm, a sortáv 15-20 cm. A magok nem kerülhetnek se túl mélyre, se túl sekélyre, mert akkor a kelés nem lesz egyenletes. Nagyon fontos, hogy a vetést követően alaposan öntözzük be, mivel a csírázás és a kezdeti fejlődés ideje alatt nagyobb a vízigénye.
Az egyelés nagyon fontos, hiszen csak így tudnak a növények megfelelően fejlődni. Ekkor hagyjunk 4-6 cm-es tőtávot. Ahogy a sárgarépa növekedésnek indul, folyamatosan ügyeljünk a gyomtalanításra is. A rövid tenyészidejű sárgarépa íze igazán édes, habár a répatest kisebb lesz.
A sárgarépa a felszedést követően jól tárolható. Ehhez vágjuk le a leveleket úgy, hogy egy kisebb csonkot hagyunk a levélalapnál. A sárgarépa tárolására sötét, hűvös helyiségben kerüljön sor, szétterítve, nedves homokban. Azonban fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és amelyik romlásnak indult, azt rögtön távolítsuk el a többiek közül, nehogy azok is megromoljanak.
A sárgarépára veszélyt jelenthet a sztemfíliumos betegség, amely a lomb pusztulásával és a répatest fekete foltosságával jár. A fertőzött répát nem lehet elfogyasztani. A lisztharmat is felültheti a fejét, amely fehér bevonatot képez a leveleken, majd a gyökerek fejlődése megáll. Az alternáriás levélfoltosság a sárgarépa leveleken jelenik meg kerek foltok formájában, melyek idővel barnás árnyalatúra színeződnek.
Ezért együnk sok sárgarépát
A sárgarépa nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgarépában sok a B-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor és vas. A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen energiatartalma mindössze 52 kcal tíz dekagrammonként. Mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony, külső héj alatti háncsszövetben található, így érdemes csak nagyon vékonyan meghámozni.
Legyen a saját kertedben is sárgarépa. Fotó: Pixabay
A sárgarépában található béta-karotinnak mindössze a negyede hasznosul, azonban hő hatására megnyílnak a sejtfalak, és sokkal több válik belőlük hozzáférhetővé. De a sárgarépa rendszeres fogyasztása a bőrünknek is jót tesz. Segít a bőr víztartalmának megőrzésében, és szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyeket is.
Sőt, véd a napégés ellen is, erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a szív- és keringési rendszer betegségeivel szemben, és napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Azért is érdemes saját sárgarépát fogyasztani, mert képes elraktározni a talaj vagy a műtrágyák nitráttartalmát, ezért ha nem ellenőrzött forrásból származik, napi 5 répánál ne fogyasszunk többet.
Ha fáradtnak érezzük magunkat, a sárgarépa kiváló az elménk felpezsdítésére, a benne található karotinoid pedig elsősorban a mell és a tüdő védelmét biztosítja a daganatos megbetegedések ellen. A sárgarépa megóv a véráramot akadályozó plakkok megjelenésétől, ezzel védve a szívet, de az enyhe légúti panaszokat szintén jól kezeli, főleg a nyers, reszelt sárgarépa és méz vagy citrom kombinációjával.
Védi a retinát és megelőzi a szürke hályog kialakulását, emellett pedig még a bőrnek is jót tesz és erősíti a hajat is. A sárgarépa fluortartalma képes megakadályozni a fogakon és az ínyen a baktériumok megtelepedését, sőt még fiatalon is tart, hiszen késlelteti az öregedést.
Mivel serkenti az étvágyat, kiváló étvágytalanságban szenvedők részére. Emellett vízhajtó hatása is van. De a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára is ajánlott a fogyasztása, mivel a koleszterinszintet csökkenti, az immunrendszert pedig erősíti.
A sárgarépát érdemes gyakran fogyasztani, különösen, ha a kertünkig kell csak elmenni érte!