Ha hetente legalább két alkalommal fogyasztasz halat, olyan tápanyagokhoz juthatsz hozzá, amelyeket más forrásból nem biztos, hogy pótolni tudsz. Az ómega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes önmagában előállítani, ezért bevitelükről a táplálkozással kell gondoskodni.

Szakemberek összeállítottak egy listát azokról a halfajokról, amelyek nemcsak egészségesek, de általában fenntartható módon halásszák vagy tenyésztik őket.

Lazac

Kimagasló fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-tartalmával a lazac az egyik legegészségesebb halfajta. Tápanyagai között megtalálható a kálium, a cink, a vas, a szelén, a B12-vitamin és az ómega-3 zsírsavak is.

A lazac az egyik legértékesebb forrása az ómega-3 zsírsavaknak.

Nem mindegy azonban, hogy a lazac milyen forrásból származik: a tenyésztett lazac lényegesen olcsóbb, viszont kevesebb ómega-3 zsírsavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a vadon élő.

lazac

A lazac az egyik legértékesebb forrása az ómega-3 zsírsavaknak – fotó: Shutterstock

Tőkehal

A tőkehal szintén gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban – például foszforban, niacinban, D-vitaminban, B-vitaminokban –, illetve ómega-3 zsírsavakban. Rendszeres fogyasztása ezért csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Emellett kiváló fehérjeforrás is.

Hering

A hering szelént, B12-vitamint, D-vitamint, vasat és antioxidánsokat is tartalmaz. A legtöbb helyen füstölt heringet tudunk vásárolni, azonban ha így készítik el, akkor sok nátriumot tartalmazhat, ez esetben fogyasztásánál ajánlott a mértékletességre törekedni.

Mahi-mahi

A trópusi és szubtrópusi vizekben elő mahi-mahi vagy nagy aranymakrahal egy ragadozó hal, amely magas fehérjetartalommal rendelkezik, egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Makréla

A makréla kiváló B12-vitamin-forrás, valamint van benne niacin, vas, B6-vitamin, riboflavin, magnézium, foszfor, folát és a tengeri halakra jellemző egészséges zsírsavak is. Mivel a királymakréla magasabb higanytartalmú, lehetőség szerint atlanti makrélát vagy más, kisebb makrélafajtákat vásárolj.

Sügér

A tengerekben és édesvizekben, így Magyarország tavaiban és folyóiban is előforduló sügér megfizethetőbb, mint sok tengeri halfajta, miközben ugyanúgy megtalálhatók benne az egészséges ómega-3 zsírsavak.

Szivárványos pisztráng

A szivárványos pisztráng az egyik legrégebb óta kutatott és legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaj, amely 1885-ben ikra formájában került Magyarországra. Húsa nagyon finom, viszonylag kevés szálkát tartalmaz, és rendkívül egészséges: A-vitaminban, B12-vitaminban, D-vitaminban és ómega-3 zsírsavakban is gazdag.

Szardínia

A szardínia egy olajos hal, amelyhez konzerv formájában elérhető áron lehet hozzájutni. Tele van vitaminokkal – például B12-vitaminnal –, kalciummal és ómega-3 zsírsavakkal.

Tonhal

A világos rózsaszínes, pirosas húsú, jellegzetes ízű tonhal sokak kedvence. Magas fehérjetartalma és alacsony kalóriatartalma miatt a sportolók és fogyókúrázók körében is népszerű. Kiváló forrása a szelénnek, a magnéziumnak, a B-vitaminoknak és az ómega-3 zsírsavaknak, ám egyes fajtáinak magasabb a higanytartalma.

Forrás: divany.hu