Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.

cukor

Egyenlőre nem tudni, hogy mennyi lesz az ára a szintetikus cukornak – fotó: pixabay.com (illusztráció)

Ennek a technológiának a finomítása és elterjesztése hatalmas területeket szabadíthat fel élelmiszernövények termesztésére, bár a szintetikus cukor nem egyhamar (az első években biztosan nem) lesz képes fedezni az ipari (üzemanyag és vegyipari célú) globális cukorhasznosítás évente több mint 170 millió tonnás igényeit.

Az eljárás mindenképpen csökkenti azonban a világban jelenleg felhasznált öntözővíz, műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásait.

A cikk nem közöl adatokat a szintetikusan előállítható cukor termelési költségeiről.

A cukorrépa, illetve cukornád művelési, árumozgatási és feldolgozási költségeit figyelembe véve azonban biztosra vehető, hogy az előbb-utóbb versenyképes lesz a növényi alapon történő cukortermeléssel.

legnagyobb előnyt viszont az jelentheti, hogy az új módszerrel a cukor bárhol a világban és bármikor – éspedig a nád- vagy répacukorhoz viszonyítva sokkal rövidebb idő alatt – előállítható és tulajdonképpen az időszakos hiányok kiegyenlítésére is felhasználható lesz.