Régen nem egy népnek alapvető táplálékforrásai voltak az erdők-mezők gyümölcsei. Manapság egyre kevesebbet hallani arról, milyen értékes finomságokkal szolgálnak az erdők, pedig a nyár vége és az ősz eleje kiváló alkalom arra, hogy séta közben falatozzunk a vadonból, természetesen a törvényeket szem előtt tartva! - olvasható a greendex.hu cikkében.
Az erdei szeder kiemelkedően magas antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkezik – fotó: pixabay.com
Egy befektetés, ami hamar megtérül
Hagyományos értelemben ugyan nem kell fizetni a vadon szedhető zöldségekért, gyümölcsökért, fűszer- és gyógynövényekért, viszont a képzeletbeli árcédulára nyugodtan ráírhatjuk annak az időnek a mennyiségét, amit rá kell szánnunk a megismerésükre és beszerzésükre.
Sokféle ismerettel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy modernkori gyűjtögetőkként biztonsággal eldönthessük mi az, ami ehető, mikor érdemes leszedni őket, hol találhatóak.
Ha a boltok és a piacok árait vesszük figyelembe, akkor ez egy olyan befektetés, ami hamar megtérül, arról nem is beszélve, hogy teljesen más az ízük azoknak az ételeknek, amelyek a saját magunk által termelt vagy gyűjtött alapanyagokból készülnek.
A gyűjtésnek is vannak szabályai
Ha az elhatározásunkat tett követi és gyűjteni indulunk, akkor vannak olyan szabályok, melyeket célszerű betratanunk:
- kizárólag csak olyan növényt gyűjtsünk, amelyet egyértelműen fel tudunk ismerni, azaz tudjuk róla, hogy veszélytelen
- a gyűjtés során csak annyi termést szedjünk le és hozzunk el, amennyivel az adott növénynek és az élőhelynek még nem ártunk, illetve amennyit biztosan fel is használunk A törvény ezt még kiegészíti annyival, hogy bármilyen a természetből gyűjthető növényből vagy gombából naponta maximum 2 kg hozható el fejenként.
- lényeges az is, hogy olyan fajokat válasszunk, amelyek az adott területen gyakoriak és a környéken nem számítanak ritkának
- mindig vigyünk magunkkal ollót, kést, hogy a növények gyökereit ne tépjük ki
- szedés közben kíméljük a növényeket, a fákról, bokrokról ne törjük le az ágakat
- védett növényeket sehonnan sem szabad hazavinni
Vigyázat! Nem minden erdőben lehet kedvünkre gyűjtögetni!
A törvény rendelkezése értelmében
engedély nélkül csak az állami tulajdonú, nem védett erdőkben gyűjthetünk. Amennyiben védett területről, illetve magánerdőről vagy -rétről van szó, meg kell szereznünk a megfelelő engedélyeket.
Arra is érdemes figyelnünk, hogy a saját egészségünk védelmében csak tiszta helyeken gyűjtsünk, emiatt mindenképpen kerüljük a forgalmas utakat és ügyeljünk arra is, hogy a gyűjtóhely a permetszerekkel kezelt mezőgazdasági területektől távol legyen.
A fekete bodza érett bogyóiból más gyümölccsel párosítva finom lekvár és szörp készíthetó – fotó: pixabay.com
Használjuk ki a természet nyújtotta változatosságot!
Mi mindent lehet gyűjteni nyár végén, ősz elején?
- Erdei szeder - kiemelkedően magas antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkezik, íze sokkal karakteresebb, mint a nemesített kerti változaté. Miután sikerül megküzdenünk a tüskéivel a terméséből finom süteményt és lekvárt is készíthetünk. Friss, fiatal leveleit is érdemes gyűjtenünk, mert hatásos lehet immunrendszer erősítésére, felső légúti betegségek kezelésére.
- Fekete bodza - bogyóinak kezelése sok odafigyelést igényel, hiszen köztudott, hogy a bodzanövény minden része mérgező. Csak a teljesen érett szemeket gyűjtsük be,mert az éretlen szemek is mérgezőnek számítanak. Más gyümölccsel párosítva finom lekvárt és szörpöt készíthetünk belőle
- Vadkörte - sokféleképpen felhasználható: készülhet belőle szörp, lekvár, magas pektintartalma kiváló zselésítő. Régen aszalva tették el télire, vagy pálinkát főztek belőle.
A vadkörtét régen aszalva tették el télire – fotó: pixabay.com
A kökénnyel, csipkebogyóval, galagonyával, húsos sommal még várnunk kell a hűvös idő beköszöntéig. De ez az időszak is nagyon izgalmas lesz.