A macagyökér és a belőle készült étrend-kiegészítők fogyasztásának számos gyógyhatást tulajdonítanak.

A macagyökér jellemzői

A macagyökér (vadon élő és termesztett formájának latin neve Lepidium meyenii, illetve Lepidium peruvianum) egy, a keresztesvirágúak rendjébe, a káposztafélék családjába és a zsázsák nemzetségébe tartozó növény. Rokonai többek között a karfiol, a brokkoli és a káposzta is.

Az Andok hegységben, elsősorban annak perui és bolíviai részein őshonos. Több ezer éve termesztik, és az ott élő népek táplálékként és gyógyszerként is fogyasztották. Szokták perui ginszengnek és perui zsázsának is nevezni. A kilencvenes évek végétől kezdve vált Kínában fontos gyógynövénnyé, ma már ott is széles körben termesztik. Lehet sárga, vörös, fekete, szürke és lila is.

A macagyökér egészségügyi előnyei

A macagyökér gazdag kalciumban, káliumban, vasban, rézben, mangánban és cinkben. A vitaminok közül van benne többek között A-, B1-, B2-, B3-, B6-vitamin. Természetes fehérje-, szénhidrát- és rostforrás, de antioxidáns-tartalma is jelentős. Zsírtartalma 0,6 és 2,2 g / 100 g között van.

Beltartalmi értékeit a termesztés körülményei is befolyásolják. A macagyökrében növényi hatóanyagok széles skálája található, például glükozinolátok, izotiocianátok, flavonolok, fitoszterolok, poliszacharidok, zsírsavszármazékok és alkaloidok. Növeli az energiaszintet, javítja a szellemi és fizikai állóképességet, támogatja a hormonális egyensúlyt, csökkenti a stresszt. Azonban egyelőre igen kevés tanulmány áll rendelkezésre a macagyökér jótékony hatásaival kapcsolatban.

macagyökér

A macagyökér gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban – fotó: Shutterstock

Az utóbbi időben az úgynevezett adaptogén szerek közé sorolják a macagyökeret is. Az adaptogén szerek, általában gyógynövények, olyan természetes eredetű anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek a stresszhez való alkalmazkodásban és a belső egyensúly fenntartásában. Támogatják a túlműködő rendszerek aktivitásának csökkentését vagy az alulműködő rendszerek aktivitásának erősítését. Jó hatással vannak a szervezet ellenálló képességére a fizikai, kémiai és biológiai stresszhatásokkal szemben. Épp ezért sorolják e szerek közé a macagyökeret is: az eddigi, limitált eredmények alapján úgy tűnik, hozzájárulhat a szellemi és fizikai energiaszint növeléséhez, a stresszel való megküzdéshez, és támogathatja a hormonális egyensúlyt.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock