Ausztrál kutatók vizsgálatai szerint a brokkoliban lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke veszélyét is képes lehet csökkenteni – írja a hvg.hu.

brokkoli

A keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, – például a karfiolban és a brokkoliban – előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik – fotó: pixabay.com

Közismert tény, hogy a zöldségek fogyasztása kedvező hatással van az emésztésre és az egészségre. Nemrég a Sydney Egyetem kutatói 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületet vizsgáltak meg annak érdekében, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez.

A vérlemezkéknek kulcsfontosságú szerepe van a véralvadásban, de bizonyos körülmények között azonban veszélyes vérrögök is képződhetnek belőlük. Ha ezek a vérrögök eltömítik az ereket és olyan kritikus területek nem jutnak akár csak egy kis ideig is oxigénhez, mint az agy vagy a szív, az visszafordíthatatlan károsodást okozhat ezen szervekben.

A kutatók a laboratóriumi vizsgálatok során arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, – például a karfiolban és a brokkoliban – előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik.

A vegyület már eddig is kiemelt figyelmet kapott tudományos körökben a rosszindulatú daganatok megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt.

Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése kimutatta, hogy lassítja a vérlemezkék csomósodását és gátolja a vérrögképződést a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosítása révén. A szakemberek szerint ezen tulajdonságai miatt megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata. A vizsgálat eredményét az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták.

A Science Alert azt írja, hogy érdemes megfontolni, hogy megelőzésként vigyen be az ember a szervezetébe SNF-t, hiszen duplán jól járhat bárki, mert amellett, hogy csökkenhet a stroke kialakulásának kockázata, a szív egészségének is jót tehet a brokkoli fogyasztása.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az SFN-t azoknál is érdemes lehet kezelésként alkalmazni, akiknél az agyban vérrög képződött. A jelenlegi készítmény ugyanis 20 százalékban véd az agykárosodástól, ám az egereken végzett kísérletek esetében ez az arány 60 százalékos volt.

Ez utóbbi kutatás most még korai szakaszban jár, de ha bebizonyosodik a szakemberek felvetése, akkor az újabb nyomós érv lehet a brokkoli és a karfiol fogyasztása mellett.