Az alábbiakat mindenképpen tudnod kell a zöldségek és gyümölcsök megfelelő tisztításával kapcsolatban.

• A legjobb közvetlenül a felhasználás előtt mosni meg őket, ne hagyjuk őket vizesen állni, a hűtőbe pedig semmiképp ne rakjuk már vissza, mivel a nedvesség elősegíti a baktériumok szaporodását és a termények romlását.

Hideg folyó víz alatt mossuk meg őket, és érdemes kezet mosni előtte és utána is. Ha a salátás zacskón vagy más zöldségen az áll, hogy "mosott, fogyasztásra kész", nincs szükség további tisztításra.

• Használjunk kefét vagy óvatosan dörzsöljük meg a termékeket kézzel. A víz elegendő, ne alkalmazzunk mosogatószert, klóros fertőtlenítőt vagy mosószereket. A desztillált víz ugyanolyan hatékony vagy még hatékonyabb a mikrobák és peszticidek eltávolításában, mint a kereskedelmi mosószerek.

• Ha mosás után papírtörlővel vagy konyharuhával áttöröljük a terményeket, tovább csökkenthetjük a baktériumok mennyiségét. Azokat a gyümölcsöket és zöldségeket is tisztítsuk meg, amelyeknek a héját nem fogyasztjuk el, mert a szennyeződések pucolás közben átkerülhetnek a belső részre.

A gombák tisztítása

Általában véve igaz, hogy a gombákat nedves ruhával vagy papírtörlővel, esetleg nedves ecsettel töröljük le, ahelyett hogy vízben öblítenénk le őket, mert úgy magukba szívják a vizet, de tudni kell, hogy bizonyos fajtákat biztonságosan öblíthetünk. Például fél kilogramm csiperkegomba mindössze másfél cl vizet szív fel egyperces áztatás során.

Bogyós gyümölcsök

Textúrájuk és ízük megőrzése érdekében legjobb közvetlenül fogyasztás előtt megmosni őket. Az eper jól bírja a folyó víz alatti öblítést, de az érzékenyebb bogyókat – szeder, málna és áfonya – érdemes szűrőbe tenni és egy tál vízbe mártani. Mosás és lecsöpögtetés után papírtörlővel bélelt tálon szárítsuk meg őket.

gyümölcs

Hideg folyó víz alatt mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket – fotó: Shutterstock

Gyökérzöldségek

Ezeket a zöldségeket és gumókat alaposan öblítsük le és kefével súroljuk át, majd hámozóval hántsuk le róluk a külső réteget.

Póréhagyma

Vágjuk le a póréhagyma tetejét és alját, majd hosszában vágjuk félbe, ezután állítsuk jeges vízbe 15 percre, hogy a szennyeződések leülepedjenek a víz aljára.

Saláták és fűszernövények

A salátákat, miután a külső leveleket eltávolítottuk, hideg vízben forgassuk meg egy nagy tálban, és ha nagyon piszkosak, hagyjuk ázni öt percig. Ezután emeljük ki a zöldségeket, hogy a szennyeződések a víz alján maradjanak, majd szárítsuk meg őket. Ezt a módszert alkalmazzuk a fűszernövényeknél is.

Forrás: firstclass.hu