Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023. szeptemberi jelentése szerint a magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megduplázódott a világon, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt. Hazánkban a 30-79 éves lakosságnak majdnem fele, a férfiak 56, a nők 41 százaléka szenved magasvérnyomás-betegségben.

A gyógyszereken kívül az életmódváltás is rendkívül fontos a magas vérnyomás csökkentése szempontjából, amelynek alapköve a megfelelő táplálkozás.

Vannak élelmiszerek, amelyek vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezek közül több zöldség és gyümölcs éppen most vagy a következő hetekben terem, így jó, ha tisztában vagy azzal, hogy melyek ezek.

Bogyós gyümölcsök

Az áfonya és az eper antioxidáns vegyületeket, úgynevezett antocianinokat tartalmaz, amelyek egyfajta flavonoidok. Kutatások igazolták, hogy az antocianinban gazdag bogyós gyümölcsök csökkenthetik a vérnyomást.

Banán

A banán káliumot tartalmaz, amely segíthet a magas vérnyomás kezelésében. A kálium csökkenti a nátrium hatását, ezzel enyhítve az erek falára nehezedő nyomást. Káliumban gazdag élelmiszer még a kajszibarack, a lencse, az aszalt szilva és a burgonya is.

banán

A banán káliumot tartalmaz, amely segíthet a magas vérnyomás kezelésében – fotó: Pixabay

Cékla

A céklában lévő nitrát csökkenti a szisztolés vérnyomást az artériás magas vérnyomásban szenvedőknél, de nem befolyásolja a diasztolés vérnyomást.

Étcsokoládé

Az étcsokoládéban lévő kakaó flavonoidokat, antioxidánst tartalmaz, melyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást.

Kivi

Egy vizsgálat szerint ha naponta fogyasztunk kivit, csökkenhet a szisztolés vérnyomás. A kutatók megfigyelései szerint azoknak az emberek, akik napi 2 kivit ettek reggeli előtt 7 héten át, 2,7 higanymilliméterrel (Hgmm) csökkent a szisztolés vérnyomásuk. A kivi emellett C-vitaminban is gazdag, aminek szintén vérnyomáscsökkentő hatása van.

Görögdinnye

A görögdinnye egy úgynevezett citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami segít az erek ellazításában, és elősegíti az artériák rugalmasságát, melyek együttesen hozzájárulnak a megfelelő véráramláshoz, ami csökkentheti a magas vérnyomást.

görögdinnye

A görögdinnye is segíthet a vérnyomás csökkentésében – fotó: Pixabay

Zab

A zab egyfajta béta-glükán nevű rostot tartalmaz, amely jótékony hatással lehet a szív egészségére, beleértve a vérnyomást is. A zabban lévő összetevők ráadásul hozzájárulhatnak a betegség megelőzéséhez is, mivel védik a szív egészségét.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségeknek gazdag a nitráttartalma, amelyek segítenek a vérnyomás szinten tartásában. A kutatások szerint napi legalább egy adag zöld leveles zöldség elfogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Fokhagyma

A fokhagyma antibiotikus és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amely elsősorban fő hatóanyagának, az allicinnek köszönhető. Ennek köszönhetően képes csökkenteni a vérnyomást, az artériás merevséget és a koleszterinszintet.

Hüvelyesek

A lencse, a borsó és a bab fehérjét és rostot biztosít a szervezet számára, ezért jótékony hatással lehet a magas vérnyomásban szenvedők véredényeire.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock