Sárga ételek

A The Happy Egg Company szakemberei szerint mivel a sárga színt a legtöbben a vidámsághoz és a boldogsághoz kötjük, ha sárga ételeket eszünk, vidámabbak leszünk. Ezt egy kutatással is bizonyították, melyben ezer ember vett részt. Ennek során kiderült, hogy 30 százalékkal több ember társítja a sárga élelmiszereket a boldogsághoz, mint a többi ételt. Az eredmények szerint az omlett a legvidámabb étel, amit a sajtos makaróni, a banán, a palacsinta és a buggyantott tojás követ.

Ennek az a magyarázata a pszichológusok szerint, hogy már egészen kicsi korban elkezd kialakulni a színekhez való kötődésünk, a sárga pedig az agy bal oldalát stimulálja, ami miatt melegnek és vidámnak könyveljük el.

sárga ételek

Ha sárga ételeket eszünk, vidámabbak leszünk – fotó: Shutterstock

Csokoládé

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. A kakaó serkenti a szervezet endorfin nevű hormonjának termelődését is, mely csökkenti a depressziót, derűlátóvá tesz, és a boldogság érzésével ajándékoz meg bennünket. A csokoládéban egy fenil-etil-amin nevű vegyület is megtalálható, ami növeli a vércukorszintet, emiatt élénkítő hatással van a szervezetünkre.

Megfelelő ételkombinációk

Táplálkozási szakemberek szerint a jó hangulat alapja, hogy szervezetünkbe olyan tápanyagokat juttassunk be, melyek szükségesek az ingerületátvivő anyagok előállításához. Ezért a magvak és az erjesztett vagy élőflórát tartalmazó ételek is fontos szerepet játszanak a hangulatunk javításában. Ha pedig ezeket kombináljuk, és még gyümölcsöket is adunk hozzájuk, azzal tovább növelhető a hatás.

Intenzív ízélmény

Egy kutatás szerint a különböző érlelt vagy füstölt húsételek is jótékony hatást gyakorolnak endorfintermelésünkre, mivel az intenzív ízanyagok serkentik az agy endorfintermelő folyamatát.

Forrás: mindmegette.hu