Tíz éve hungarikum, mégis végleg eltűnik?

1991-ben tartották meg először a makói Hagymafesztivált, melynek fókuszában a mezőgazdaság és a hagymatermesztés állt. Makó az egykor nagy volumenben termesztett dughagymás vöröshagyma révén vált világhírűvé, a makói hagyma termesztése azonban azóta évről évre visszaszorult, a Hagymafesztivál is már inkább szórakoztató, kulturális és gasztronómiai program, ahol igazi makói hagymát már alig lehet látni.

A makói vöröshagyma termesztése

A makói vöröshagymát alapvetően a dughagymatermesztéssel lehet összefüggésbe hozni, és ennek jelenlegi területe becsülhetően száz hektár alatt van – mondta el a délmagyar.hu-nak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense, Kocsis Márton.

Tájékoztatása szerint a hanyatlás oka a drága szaporítóanyag, illetve hogy a piac általában nem fizeti meg a drágább termelési költségeket. Jelenleg Makó környékén, illetve Csongrád-Csanád vármegyében az őszi és tavaszi vöröshagyma termesztése a jellemző. Ezeknek az utóbbi időben növekszik a termőterülete.

Legjelentősebb hagymatermesztő megyénk Békés vármegye 526 hektárral, ezt követi Bács-Kiskun 308 hektárral, Jász-Nagykun-Szolnok 226 hektárral, Csongrád-Csanád 224 hektárral és Hajdú-Bihar 173 hektárral, melyek együtt a teljes hazai terület 85 százalékát adják.

Milyen jövő vár a makói hagymára?

A makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke úgy tudja, száz hektár körüli lehet az eredeti makói vöröshagyma területe a városban és környékén. Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti.

Miután bejöttek a magról vetett külföldi fajták, amelyek háromszor vagy akár ötször annyi termést is képesek hozni, kiszorult a három év alatt termelhető itteni változat. Bár ez  beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, ezt azonban a multik nem hajlandók megfizetni.

Vass Gábor azonban, aki maga is termeszt vöröshagymát, úgy véli, van esély a folytatásra. "Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat" – mondta.

A Hungarikum Bizottság tíz évvel ezelőtt döntött arról, hogy a makói hagyma is bekerül a hungarikumok gyűjteményébe, 15 éve pedig európai uniós eredetvédelmet is kapott a makói tájkörzetben a megfelelő technológiával termesztett, eredeti fajtájú vöröshagyma.

Forrás: delmagyar.hu

Indexkép: Shutterstock