A kertből frissen leszedett paradicsom íze semmivel sem összehasonlítható. Van, aki egy kis kerti séta hevében kap le egy szép, érett paradicsomot, és mire beér a házba, már el is fogyasztotta, és vannak, akik inkább egy kis sóval szeretik, kihozva ezáltal a paradicsomból annak sava-borsát. Azonban egyben mindenki egyetért, a legfinomabb az igazán érett, édes paradicsom.
De vajon mit tehetünk azért, hogy a mi paradicsomunk is finom, édes legyen, és ezáltal vonzóbbá tudjon válni a gyerekek számára is? Egy apró kis trükkel könnyedén elérhetjük ezt, és máris kész a kiváló uzsonna vagy tízórai kiegészítés a család apraja és nagyja számára. De akár azt is kipróbálhatjuk, hogy a délutáni alma helyett paradicsomot adunk uzsonnára a gyerekeknek. Szeretni fogják, különösen ha megtudják, hogy a paradicsom is gyümölcs.
Így lesz igazán édes a paradicsom a kertedben
A legtöbben, akiknek van akár csak egy kis kertje vagy erkélye, nem hagyják ki azt a fantasztikus élményt, hogy saját paradicsomuk legyen. Ráadásul ez a finomság az, amit nem lehet megunni, hiszen kiváló akár önmagában, akár egy szendvics mellé, vagy salátaként, levesként, szószként, de grillezve is elképesztően finom, sőt, még koktélt is készítenek belőle.
A paradicsom jóval édesebb lesz, ha kap egy kis szódabikarbónát. Fotó: Shutterstock
A legjobb azonban, ha csodálatos, édeskés az íze. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy a paradicsomnak megadjuk azt, amire szüksége van, vagyis igazi paradicsomi állapotokat teremtsünk számára a kertben.
Fontos, hogy hetente egyszer gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásáról. Ezt megtehetjük folyékony tápoldattal vagy szerves paradicsomtáp formájában. Ezen kívül válasszunk ki egy napot, amelyik napon minden héten szódabikarbónát hintünk a paradicsom köré a talajra. Azonban arra nagyon vigyázzunk, hogy ez valóban csak a paradicsom töve köré és a talajra kerüljön, és semmi esetre sem a növényre.
A titok nyitja, hogy a szódabikarbóna a talajba kerülve módosítja annak kémhatását, és emiatt a paradicsom jóval édesebb lesz. Ha van, aki inkább savanykásan szereti a paradicsomot, akkor ne minden tőnél vessük be ezt a trükköt, így lesz édes és kissé savanykás paradicsom is a kertünkben.
Fontos a paradicsom fajtája is
Számtalan paradicsomfajta közül válogathatunk, amelyek azonnali fogyasztásra, vagy befőzésre alkalmasak, kisebb, vagy nagyobb méretűek, sőt, még a színük sem minden esetben piros.
Az Ace 55 óriási terméssel ajándékoz meg minket, míg a Balkonstar törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra.
Ha viszont befőzésben gondolkodunk, akkor válasszuk inkább a Buzau 50 fajtát, azonban számára egészen biztosan nagyobb helyet kell biztosítanunk. A Coralina fürtös koktélparadicsom nem csak hogy nagyon zamatos, hanem még sokáig el is lehet tárolni, ha pedig a sárga a kedvenc színünk, a Goldkrone koktélparadicsom lesz számunkra a legjobb választás.
A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, így vele már nagyon korán megízlelhetjük, hogy milyen is a saját paradicsom íze.
Így legyen paradicsom a kertedben
A paradicsom palántáit a májusi fagyosszentek után lehet kiültetni, de még akkor sem vagyunk elkésve, ha júniusban jut eszünkbe, hogy szeretnénk saját paradicsomot a kertben. Az ideális tőtávolság 30-50 cm, de az is fontos, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak, így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.
Mivel sajnos rajtunk kívül elég sokan szeretik még a paradicsomot, védjük meg a növényt már jó előre. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.
Hogy óvjuk a kiszáradástól, takarjuk mulccsal a talajt a paradicsom körül, így a gyomokat is sikeresen távol tudjuk tőle tartani. Fontos az is, hogy karózzuk ki a növényt, és ahogy növekszik, úgy segítsük a kikötéssel, különben nem fogja elbírni a termést. Hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz, és úgy öntözni, hogy inkább a talajra jusson a víz, és a növényt minél kevésbé érje.
Fontos, hogy karózzuk ki a paradicsomot, különben a termés könnyen a földre tud kerülni. Fotó: Shutterstock
A kacsolás sem maradhat el. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.
A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot és hetente pótoljuk az elveszett tápanyagait.
Amennyiben balkonládában neveljük a paradicsomot, tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a ládát, és figyeljünk rá, hogy annak alja lyukas legyen, mert a pangó vizet egyáltalán nem szereti a paradicsom.
Ezért egyél sok paradicsomot
Habár kevesen tudják, a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Ez azonban semmit sem vesz el értékéből, és abból, hogy milyen egészséges. Lehet piros, sárga, rózsaszín, narancssárga, lila vagy éppen fekete, együnk belőle minél többet.
A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.
Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és halványítja a bőrön lévő foltokat. Leégés esetén szeleteljünk belőle egy keveset a bőrünkre, és enyhíteni fogja a fájdalmat. Étvágyserkentő hatása miatt érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.
Azonban a paradicsom legnagyobb ajándéka számunkra nem más, mint a benne lévő likopin. A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.
A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.
A paradicsom likopintartalma az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg, ugyanis a likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni, de ugyanez a helyzet akkor is, ha megsütjük vagy megfőzzük.
Paradicsomban gazdag kertet kívánunk!