Az ír moszat (Chondrus crispus) különböző formákban kapható, beleértve a szárított pelyheket, géleket, porokat, gumicukrokat és kapszulákat. Az iparág értéke 2024-ben elérte a 2,18 milliárd dollárt (kb. 660 milliárd forintot), és a globális piac várhatóan 2030-ra 2,60 milliárd dollárra (kb. 790 milliárd forintra) növekszik.

Lehetséges egészségügyi előnyök

Néhány tanulmány szerint az ír moszat bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, bár a bizonyítékok még korai stádiumban vannak. A Chondrus crispus-kivonatok antimikrobiális tulajdonságokkal és antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek az oxidatív stressz leküzdésében.

Az ír moszat rostokat és prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek támogathatják a bélrendszer egészségét. Azonban a szakértők nem javasolják kifejezetten az ír moszatot rostforrásként, mivel olcsóbb és könnyebben elérhető források is rendelkezésre állnak – például a friss zöldségek.

Mint más algák, az ír moszat is tartalmaz jódot, amely elengedhetetlen az egészséges pajzsmirigyműködéshez. Azonban a legtöbb ember már elegendő jódot visz be étrendjével, így a további bevitel felesleges lehet.

Lehetséges kockázatok

Bár az ír moszat fogyasztása bizonyos előnyökkel járhat, azonban akár kockázatokat is jelenthet. Az algák képesek felszívni a környezetükből származó nehézfémeket, amelyek felhalmozódhatnak bennük. Ezért fontos, hogy az ír moszat megbízható forrásból származzon, és ne tartalmazzon káros anyagokat.

Emellett a túlzott jódbevitel pajzsmirigyproblémákhoz vezethet, ezért az ír moszat fogyasztása előtt érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel.

Tehát bár az ír moszat számos tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, a tudományos bizonyítékok még nem elégségesek ezen állítások teljes alátámasztásához. Fontos figyelembe venni a lehetséges kockázatokat is, és mértékkel fogyasztani ezt az algafajtát.

Forrás: nationalgeographic.com

Indexkép: Shutterstock